Pensionarul beneficiar al unei pensii anticipate in Romania, conform legii in vigoare, nu poate cumula pensia anticipata cu venituri lunare realizate din activitati care implica un contract individual de munca, raport de serviciu, activitati in functii elective sau numite in autoritati executive, legislative, judecatoresti, sau ca membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
Cumul pensie anticipata cu venituri din activitatea de expert contabil: studiu de caz
Intrebare: "Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din septembie 2024 (avand varsta de 60 ani si stagiu de cotizare 35 de ani), poate cumula pensia cu veniturile din activitatea de expert contabil - cabinet inregistrat CECCAR - al caror cuantum se ridica la 750 lei lunar-brut ? Daca exista un nivel maxim al veniturilor de aceasta natura care poate duce la suspendarea platii pensiei anticipate."
Raspuns: Cu toate acestea, in cazul unui cabinet individual de expert contabil inregistrat la CECCAR, situatia este diferita, deoarece activitatea nu intra sub incidenta contractului individual de munca sau raport de serviciu. Practicarea contabilitatii ca expert contabil este considerata activitate liberala si nu este mentionata explicit in restrictiile legii. Astfel, un pensionar anticipat poate cumula pensia cu veniturile din activitatea de expert contabil.
Este important de mentionat ca nu exista un plafon maxim al veniturilor din aceasta activitate care ar putea duce la suspendarea pensiei anticipate, deoarece activitatea liberala nu este restrictionata de prevederile legale privind cumulul pensiei anticipate cu alte tipuri de venituri. Aceasta inseamna ca, daca veniturile de 750 lei brut lunar din activitatea de expert contabil sunt singurele venituri realizate in afara pensiei, pensia anticipata nu va fi suspendata.
Redam, mai jos, si un comunicat al Casei de pensii:
Cine poate cumula pensia cu alte venituri?
Pensionarii sistemului public de pensii care realizeaza venituri in urmatoarele situatii:
- Activitati pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;
- Activitati in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, indiferent de nivelul veniturilor.
! Noutate introdusa de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii
Pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.
Cine nu poate cumula pensia cu alte venituri?
- Sotul supravietuitor beneficiar al unei pensii de urmas, care realizeaza venituri lunare mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata (3.700 lei incepand cu data de 1 iulie 2024);
- Beneficiarul unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare:
- in baza unui contract individual de munca;
- in baza unui raport de serviciu;
- ca persoana care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrul cooperator dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale carui drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile legii, cu cele ale persoanelor susmentionate.
De retinut!
In vederea valorificarii stagiului de cotizare realizat dupa data inscrierii la pensie, pensionarii pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei prin adaugarea acestuia, in conditiile legii, o singura data intr-un an calendaristic.
Stagiul de cotizare realizat in regim de cumul nu intra in calculul punctelor de stabilitate.
Temei legal
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii
Art. 101. -
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei/indemnizatiei pentru insotitor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
a) pensionarul si-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care Romania a incheiat conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, daca, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plateste de catre celalalt stat;
f) beneficiarul nu prezinta sau nu transmite casei teritoriale de pensii competente certificatul de viata in termenele prevazute la art. 98 alin. (5);
i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, prevazute la art. 75-78, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decat salariul minim brut pe tara garantat in plata;
j) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).
Art. 6. -
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, urmatoarele persoane:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
d) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la lit. a)-c);
Art. 98. -
(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an, un certificat de viata.
Foto: pixabay.com