Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

RO e-Transport si obtinerea codului UIT: 4 aspecte privind achizitiile intracomunitare cu autoturism propriu

Data actualizarii: 19 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RO e-Transport si obtinerea codului UIT: 4 aspecte privind achizitiile intracomunitare cu autoturism propriu
e-transportcod uitmonitorizare ro e-transport

O societate achizitioneaza marfuri din UE si le transporta cu masina proprie, cu o capacitate mai mare de 2.5 tone. Valoarea totala a acestor marfuri depaseste 10.000 lei, insa ele sunt pe facturi diferite. Vom afla de la specialistul nostru daca, in acest caz, este necesar codul UIT, avand in vedere ca cei 10.000 lei se obtin prin insumarea facturilor aferente marfurilor din masina.

Conform prevederilor legale aplicabile (redate mai jos), trebuie sa analizati urmatoarele aspecte:

1. Masa maxima tehnic admisibila a vehiculului: Vehiculul are o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone.

2. Valoarea marfurilor transportate: Valoarea totala a marfurilor transportate depaseste 10.000 lei, chiar daca sunt pe facturi diferite.

3. Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport: Conform Art. 8 indice 1 lit. b) din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul international de bunuri revine beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri.

4. Monitorizarea in Sistemul RO e-Transport: Conform Art. 1 alin. (4) din Ordinul nr. 1.337/1.268/2024, categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone si transporta bunuri cu o valoare totala mai mare de 10.000 lei.

Concluzie: Da, va trebui sa obtineti codul UIT, chiar daca valoarea totala a marfurilor depaseste 10.000 lei prin insumarea facturilor aferente marfurilor din masina. Conditia impusa de lege se refera la valoarea totala a bunurilor transportate, nu la valoarea individuala a fiecarei facturi. Prin urmare, daca valoarea cumulata a marfurilor transportate intr-un singur transport depaseste 10.000 lei si vehiculul rutier are o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, aveti obligatia de a declara transportul in Sistemul RO e-Transport si de a obtine codul UIT.

Temei legal


Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport
Art. 4. -
(1) Sistemul RO e-Transport include:
a) module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat;
Art. 8 indice 1.
Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri;

Ordinul nr. 1.337/1.268/2024 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport
Art. 1. -
(4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg, sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X