O intrebare frecvent intalnita in practica este legata de momentul exact in care intervine obligatia declararii transportului de bunuri in Sistemul RO e-Transport: codul UIT trebuie obtinut in momentul in care transportul marfurilor porneste din tara respectiva sau atunci cand marfurile intra efectiv pe teritoriul Romaniei? In continuare, vom analiza cadrul legal si implicatiile acestuia pentru a clarifica aceste aspecte.
Raspuns: La momentul la care mijlocul de transport intra pe teritoriul Romaniei, este necesar ca pe documentele de transport sa fie inscris deja acel cod UIT pe care dvs. este necesar sa il generati din timp.
Codul UIT poate fi generat cu maxim 3 zile inainte de data declarata ca data transportului. Perioada de valabilitate a codului UIT este 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice, incepand cu data declarata pentru inceperea transportului.
In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu sau fara risc fiscal, OUG 41/2022 stabileste obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport in sarcina beneficiarului din Romania. In acest caz, beneficiarul va declara transportul de bunuri in RO e-Transport. Pentru aceasta beneficiarul se va ingriji sa intre in posesia datelor referitoare la numarul de inmatriculare a mijlocului de transport de la partenerul sau comercial. In acest sens beneficiarul are la dispozitie perioada de la incarcarea mijlocului de transport in statul membru al partenerului comercial pana la prezentarea mijlocului de transport in punctul de trecere a frontierei pe sensul de intrare in Romania.
Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se notifica informatii catre partile implicate in transportul pe teritoriul national al bunurilor cu sau fara risc fiscal ridicat. Astfel, sistemul va notifica prin intermediul SPV, persoanelor din Romania altele decat declarantul, o serie de date referitoare la transport: declarant, transportator, beneficiar, data declarata pentru inceperea transportului, numarul de inmatriculare al mijlocului de transport si codul UIT. In situatia in care transportatorul mentionat in sistemul RO e-Transport este din Romania, atunci acesta va fi notificat de sistem cu informatii referitoare la transportul bunurilor.
Codul UIT va fi obtinut de beneficiar. Astfel, dupa obtinerea codului UIT acesta poate fi comunicat furnizorului in vederea preluarii pe documentul de transport pana la intrarea vehiculului pe teritoriul Romaniei.
Codul UIT este inscris in mod obligatoriu pe documentul de transport, lizibil si fara stersaturi sau adaugari.
Prin sistemul RO e-Transport sunt monitorizate categoriile de vehicule rutiere care au o masa maxima autorizata de minimum cu 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu sau fara risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei relatii comerciale care face obiectul transportului.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Foto: pixabay.com