email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport

Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport
e-transportbunuri cu risc fiscaltransport international bunuriraportare e-transport

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Verificare conditii pentru declarare in RO e-Transport - studiu de caz

Intrebare: "Societatea are achizitii intracomunitare de lentile pentru ochelari, rame si diverse echipamente pentru optica. Va rugam sa ne ajutati sa intelegem cand este necesar sa obtinem codul UIT din SPV. Aceste achizitii ajung in Romania pe cale aeriana (la aeroportul Otopeni). De acolo, ajung pe cale rutiera la depozitul nostru.Aceste bunuri nu se incadreaza in lista de bunuri cu risc fiscal, dar ele vin din transport international. Deci trebuie sa analizam daca declaram in SPV sau nu.

Referitor la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca transportul astfel incat sa fie obligatorie declaratia in SPV: Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca transportul pentru ca declaratia in SPV sa fie obligatorie este ca vehiculul transportator are o masa maxima autorizata mai mare de 2.5 tone. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, nu trebuie sa facem declararea in SPV, chiar daca valoarea produselor este mai mare de 10.000 lei. "

Raspuns: Cand vine vorba de obligatia raportarii in RO e-Transport, primul pas ar fi sa verificam cele 3 conditii principale ale transportului:

  • Masa vehicului rutier (daca depaseste 2.5 tone);
  • Masa bruta totala a bunurilor (daca este mai mare de 500 kg);
  • Valoarea totala a bunurilor (daca este mai mare de 10.000 lei).


Iar urmatorul pas ar fi sa verificam daca bunurile sunt considerate cu risc fiscal ridicat si tipul de transport (national/international).

E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri! Va prezentam cele mai reprezentative 50 de probleme rezolvate cu profesionalism, intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta. Detalii aici >>


Observatie! Mare atentie la exprimarea “masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei”, deoarece observam ca e suficient sa fie indeplinita doar una dintre conditiile, iar transportul se califica pentru a fi raportat in e-Transport.

Totodata, transporturile de bunuri care fac obiectul raportarii in sistemul RO e-Transport trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • o deplasare cu incarcatura;
  • realizata de un vehicul rutier (nu se aplica pentru transportul naval, feroviar, aerian etc.);
  • efectuata pe drumurile publice;
  • avand un loc de plecare/intrare pe teritoriul national si un punct de sosire/iesire de pe teritoriul national, pe teritoriul Romaniei.


Legiuitorul ne clarifica faptul ca partida de bunuri reprezintadenumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizatordintre cei prevazuti mai sus si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare.

In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international (vehicul cu o masa de minim 2,5 tone si o incarcatura de peste 500 kg sau o valoare totala de peste 10.000 lei) ce intruneste conditiile de declarare, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.

Prin urmare, punctand exact pe speta noastra, din start scapam de grija declararii in RO e-Transport pentru ruta de la adresa furnizorului si pana la aeroportul Otopeni, deoarece bunurile vin pe cale aeriana (nu rutiera). Mai departe, observam ca bunurile nu sunt considerate cu risc fiscal ridicat, prin urmare scapam si de grija declararii lor pe teritoriul Romaniei (nici nu mai are sens sa verificam conditiile, deoarece bunurile care nu sunt cu risc fiscal ridicat se exclud de la raportare in cazul transporturilor nationale).

Daca, in schimb, bunurile fac parte dintr-un transport international de bunuri rutier (spre exemplu, se vand catre un client din Bulgaria), societatea noastra va avea obligatia declararii in RO e-Transport doar daca se incadreaza in conditiile de mai jos:

  • Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, masa bruta totala a bunurilor este mai mare de 500 kg si/sau valoarea totala a bunurilor depaseste 10.000 lei (e suficient sa fie indeplinita o conditia din ultimele 2 mentionate), atunci vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.
     
  • Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, insa masa bruta totala a bunurilor NU este mai mare de 500 kgsinici valoarea totala a bunurilor NU depaseste 10.000 lei, atunci NU vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-transportbunuri cu risc fiscaltransport international bunuriraportare e-transport


Data aparitiei: 13 August 2024

Votati articolul "Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X