email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport

Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport
e-transportbunuri cu risc fiscaltransport international bunuriraportare e-transport

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Verificare conditii pentru declarare in RO e-Transport - studiu de caz

Intrebare: "Societatea are achizitii intracomunitare de lentile pentru ochelari, rame si diverse echipamente pentru optica. Va rugam sa ne ajutati sa intelegem cand este necesar sa obtinem codul UIT din SPV. Aceste achizitii ajung in Romania pe cale aeriana (la aeroportul Otopeni). De acolo, ajung pe cale rutiera la depozitul nostru.Aceste bunuri nu se incadreaza in lista de bunuri cu risc fiscal, dar ele vin din transport international. Deci trebuie sa analizam daca declaram in SPV sau nu.

Referitor la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca transportul astfel incat sa fie obligatorie declaratia in SPV: Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca transportul pentru ca declaratia in SPV sa fie obligatorie este ca vehiculul transportator are o masa maxima autorizata mai mare de 2.5 tone. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, nu trebuie sa facem declararea in SPV, chiar daca valoarea produselor este mai mare de 10.000 lei. "

Raspuns: Cand vine vorba de obligatia raportarii in RO e-Transport, primul pas ar fi sa verificam cele 3 conditii principale ale transportului:

  • Masa vehicului rutier (daca depaseste 2.5 tone);
  • Masa bruta totala a bunurilor (daca este mai mare de 500 kg);
  • Valoarea totala a bunurilor (daca este mai mare de 10.000 lei).


Iar urmatorul pas ar fi sa verificam daca bunurile sunt considerate cu risc fiscal ridicat si tipul de transport (national/international).

E-Transport in 50 de intrebari si raspunsuri! Va prezentam cele mai reprezentative 50 de probleme rezolvate cu profesionalism, intr-o lucrare de ultima ora si a carei utilitate in contextul actual este mai mult decat evidenta. Detalii aici >>


Observatie! Mare atentie la exprimarea “masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei”, deoarece observam ca e suficient sa fie indeplinita doar una dintre conditiile, iar transportul se califica pentru a fi raportat in e-Transport.

Totodata, transporturile de bunuri care fac obiectul raportarii in sistemul RO e-Transport trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • o deplasare cu incarcatura;
  • realizata de un vehicul rutier (nu se aplica pentru transportul naval, feroviar, aerian etc.);
  • efectuata pe drumurile publice;
  • avand un loc de plecare/intrare pe teritoriul national si un punct de sosire/iesire de pe teritoriul national, pe teritoriul Romaniei.


Legiuitorul ne clarifica faptul ca partida de bunuri reprezintadenumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizatordintre cei prevazuti mai sus si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare.

In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international (vehicul cu o masa de minim 2,5 tone si o incarcatura de peste 500 kg sau o valoare totala de peste 10.000 lei) ce intruneste conditiile de declarare, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.

Prin urmare, punctand exact pe speta noastra, din start scapam de grija declararii in RO e-Transport pentru ruta de la adresa furnizorului si pana la aeroportul Otopeni, deoarece bunurile vin pe cale aeriana (nu rutiera). Mai departe, observam ca bunurile nu sunt considerate cu risc fiscal ridicat, prin urmare scapam si de grija declararii lor pe teritoriul Romaniei (nici nu mai are sens sa verificam conditiile, deoarece bunurile care nu sunt cu risc fiscal ridicat se exclud de la raportare in cazul transporturilor nationale).

Daca, in schimb, bunurile fac parte dintr-un transport international de bunuri rutier (spre exemplu, se vand catre un client din Bulgaria), societatea noastra va avea obligatia declararii in RO e-Transport doar daca se incadreaza in conditiile de mai jos:

  • Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, masa bruta totala a bunurilor este mai mare de 500 kg si/sau valoarea totala a bunurilor depaseste 10.000 lei (e suficient sa fie indeplinita o conditia din ultimele 2 mentionate), atunci vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.
     
  • Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, insa masa bruta totala a bunurilor NU este mai mare de 500 kgsinici valoarea totala a bunurilor NU depaseste 10.000 lei, atunci NU vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-transportbunuri cu risc fiscaltransport international bunuriraportare e-transport


Data aparitiei: 13 August 2024

Votati articolul "Cele 3 conditii de baza pentru raportarea in RO e-Transport":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X