Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Verificare conditii pentru declarare in RO e-Transport - studiu de caz
Intrebare: "Societatea are achizitii intracomunitare de lentile pentru ochelari, rame si diverse echipamente pentru optica. Va rugam sa ne ajutati sa intelegem cand este necesar sa obtinem codul UIT din SPV. Aceste achizitii ajung in Romania pe cale aeriana (la aeroportul Otopeni). De acolo, ajung pe cale rutiera la depozitul nostru.Aceste bunuri nu se incadreaza in lista de bunuri cu risc fiscal, dar ele vin din transport international. Deci trebuie sa analizam daca declaram in SPV sau nu.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Referitor la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca transportul astfel incat sa fie obligatorie declaratia in SPV: Prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca transportul pentru ca declaratia in SPV sa fie obligatorie este ca vehiculul transportator are o masa maxima autorizata mai mare de 2.5 tone. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, nu trebuie sa facem declararea in SPV, chiar daca valoarea produselor este mai mare de 10.000 lei. "
Raspuns: Cand vine vorba de obligatia raportarii in RO e-Transport, primul pas ar fi sa verificam cele 3 conditii principale ale transportului:
- Masa vehicului rutier (daca depaseste 2.5 tone);
- Masa bruta totala a bunurilor (daca este mai mare de 500 kg);
- Valoarea totala a bunurilor (daca este mai mare de 10.000 lei).
Iar urmatorul pas ar fi sa verificam daca bunurile sunt considerate cu risc fiscal ridicat si tipul de transport (national/international).
Observatie! Mare atentie la exprimarea “masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei”, deoarece observam ca e suficient sa fie indeplinita doar una dintre conditiile, iar transportul se califica pentru a fi raportat in e-Transport.
Totodata, transporturile de bunuri care fac obiectul raportarii in sistemul RO e-Transport trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- o deplasare cu incarcatura;
- realizata de un vehicul rutier (nu se aplica pentru transportul naval, feroviar, aerian etc.);
- efectuata pe drumurile publice;
- avand un loc de plecare/intrare pe teritoriul national si un punct de sosire/iesire de pe teritoriul national, pe teritoriul Romaniei.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Legiuitorul ne clarifica faptul ca partida de bunuri reprezintadenumirea generica data unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are acelasi loc de incarcare si de descarcare, un singur utilizatordintre cei prevazuti mai sus si un singur destinatar final si este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasarii de la locul de incarcare la locul de descarcare.
In cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international (vehicul cu o masa de minim 2,5 tone si o incarcatura de peste 500 kg sau o valoare totala de peste 10.000 lei) ce intruneste conditiile de declarare, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmand sa genereze un singur cod UIT.
Prin urmare, punctand exact pe speta noastra, din start scapam de grija declararii in RO e-Transport pentru ruta de la adresa furnizorului si pana la aeroportul Otopeni, deoarece bunurile vin pe cale aeriana (nu rutiera). Mai departe, observam ca bunurile nu sunt considerate cu risc fiscal ridicat, prin urmare scapam si de grija declararii lor pe teritoriul Romaniei (nici nu mai are sens sa verificam conditiile, deoarece bunurile care nu sunt cu risc fiscal ridicat se exclud de la raportare in cazul transporturilor nationale).
Daca, in schimb, bunurile fac parte dintr-un transport international de bunuri rutier (spre exemplu, se vand catre un client din Bulgaria), societatea noastra va avea obligatia declararii in RO e-Transport doar daca se incadreaza in conditiile de mai jos:
- Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, masa bruta totala a bunurilor este mai mare de 500 kg si/sau valoarea totala a bunurilor depaseste 10.000 lei (e suficient sa fie indeplinita o conditia din ultimele 2 mentionate), atunci vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.
- Daca masa vehicului rutier > 2.5 tone, insa masa bruta totala a bunurilor NU este mai mare de 500 kgsinici valoarea totala a bunurilor NU depaseste 10.000 lei, atunci NU vom fi obligati sa declaram in e-Transport si sa obtinem codul UIT.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com