Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regim special de TVA pentru firmele mici de la 1 ianuarie 2025: proceduri, obligatii si conditii de eligibilitate

Data aparitiei: 10 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regim special de TVA pentru firmele mici de la 1 ianuarie 2025: proceduri, obligatii si conditii de eligibilitate
regim special de tvaintreprinderi mici

De la 1 ianuarie 2025, intreprinderile mici din Uniunea Europeana vor beneficia de un regim fiscal simplificat, ca urmare a implementarii Directivei europene 285/2020.

SME-SS (Schema speciala de TVA pentru intreprinderile mici)

In efortul de a reduce sarcinile administrative pentru intreprinderile mici (IM), multe state membre ale UE au implementat reguli speciale cunoscute sub numele de "Regimul special de TVA pentru IM". Acest regim scuteste IM, care au o cifra de afaceri sub un anumit plafon, de obligatiile de inregistrare si colectare a TVA in statele membre de stabilire. Cu toate acestea, la momentul actual, aceste plafoane de scutire de TVA variaza semnificativ intre statele membre, de la 10.000 EUR in Grecia pana la 85.000 EUR in Italia, existand si state membre care nu aplica regimul de scutire de TVA pentru IM. Aplicarea regimului special pentru IM la nivelul Uniunii Europene este voluntara si, daca o persoana impozabila alege sa-l aplice, aceasta nu percepe TVA pentru operatiunile realizate.

Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii.

SME-SS a fost instituit in scopul reducerii sarcinii administrative a IM si pentru a contribui la crearea unui mediu fiscal care sa faciliteze cresterea intreprinderilor si dezvoltarea comertului transfrontalier. Astfel, incepand cu 01.01.2025, intreprinderile mici stabilite intr-un stat membru, care efectueaza livrari de bunuri si/sau prestari servicii in alte tari UE in care nu sunt stabilite, vor avea oportunitatea de a beneficia de scutire de la colectarea si plata TVA, in statele membre respective, in aceleasi conditii precum intreprinderile mici locale.

Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele membre pot aplica un plafon national de scutire de TVA pentru intreprinderile mici ce vor fi supuse TVA-ului, de maximum 85.000 EUR. Foarte important de mentionat este faptul ca posibilitatea de a stabili un plafon national de scutire este optionala, aceasta decizie apartinand fiecarui stat membru in functie de conditiile sale politice si economice.

De asemenea, incepand cu ianuarie 2025, se instituie un plafon de scutire de TVA la nivel unional de 100.000 euro pentru intreprinderile mici care doresc sa aplice regimul special de scutire de TVA in alte state membre decat cel de stabilire.

Intreprinderile mici eligibile vor beneficia de scutire de la plata TVA incepand cu, cel tarziu, cea de-a 35-a zi lucratoare de la depunerea unei notificari prealabile sau a actualizarii acesteia, cu exceptia cazurilor specifice in care, pentru a preveni evaziunea fiscala sau evitarea obligatiilor fiscale, statele membre care acorda scutirea solicita un termen suplimentar pentru a efectua verificarile necesare.

Intreprinderile din afara UE nestabilite in UE nu vor beneficia de regimul special de TVA pentru IM.

Contribuabili vizati

Pentru a accesa scutirea transfrontaliera, IM trebuie sa informeze mai intai statul membru de stabilire, si sa fie identificata in acel stat membru printr-un cod/numar individual de identificare, la nivel european, care sa contina sufixul "EX". Aceasta cerinta de notificare urmareste sa asigure un control eficient al aplicarii scutirii transfrontaliere. Odata identificata, persoana impozabila trebuie sa raporteze statului membru de stabilire atat valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate in statul membru de stabilire, cat si in fiecare stat membru in care aplica regimul de scutire.

Notificarea prealabila, prin care IM isi anunta intentia de a aplica noul regim de TVA, va contine cel putin urmatoarele informatii: 

  • Numele, activitatea, forma juridica si adresa intreprinderii;
  • Statul sau statele membre in care intentioneaza sa beneficieze de scutire;
  • Valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care este stabilita si in fiecare dintre celelalte state membre in cursul anului calendaristic precedent sau cu doi ani calendaristici precedenti (in functie de legislatia statutului respectiv);
  • Valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in statul membru in care este stabilita si in fiecare dintre celelalte state membre in cursul anului calendaristic curent anterior notificarii.

Conditii de eligibilitate pentru aplicarea regimului special de scutire la nivel unional

  • Se aplica scutirea, la cerere, intreprinderilor mici stabilite in alte state membre si a caror cifra de afaceri anuala la nivel de UE aferenta valorii livrarilor de bunuri si prestarii serviciilor efectuate nu depaseste in anul curent, si nici in anul precedent, plafonul anual la nivel de Uniune de 100.000 EUR.
     
  • Suplimentar fata de prima conditie, valoarea livrarilor efectuate, de catre intreprinderi mici, intr-un anumit stat membru nu trebuie sa depaseasca plafonul acelui stat (valoarea livrarii de bunuri si prestarii serviciilor poate fi de maxim 85.000 EUR in functie de legislatia nationala a fiecarui stat membru).
     
  • intreprinderea mica, indiferent daca este stabilita sau nu in statul membru care acorda scutirea, nu poate beneficia de aceasta scutire pe o perioada de un an calendaristic daca plafonul stabilit a fost depasit in anul calendaristic precedent. Statul membru care acorda scutirea poate prelungi aceasta perioada la doi ani calendaristici.

Beneficii Intreprinderi Mici

  • Acest nou regim permite IM sa-si desfasoare activitatile in intreaga UE cu sarcini administrative reduse, facilitand cresterea economica si operatiunile transfrontaliere.
  • Ofera posibilitatea intreprinderilor mici eligibile, angajate in comertul transfrontalier, sa beneficieze de scutirea de la plata TVA in aceleasi conditii ca intreprinderile mici din statele membre de destinatie;
  • Nu este necesara inregistrarea in scopuri de TVA, in statul/statele membru/membre de scutire (NU se poate deduce TVA)
  • Costurile totale de conformare cu care se confrunta intreprinderile mici pentru a respecta obligatiile in materie de TVA se estimeaza a fi reduse cu 18% anual;
  • Oportunitate de dezvoltare a intreprinderii mici la nivel international, preconizandu-se ca pana in anul 2025 numarul de consumatori UE care participa la comertul electronic va fi de aproximativ 569 de milioane;
  • Reducerea birocratiei si crearea conditiilor de concurenta echitabile pentru intreprinderile mici, indiferent de locul in care acestea sunt stabilite in UE, prin proceduri simplificate in ceea ce priveste inregistrarea si raportarea.

Drepturi Intreprinderi Mici

- Se permite sa actualizeze orice informatie din notificarea prealabila, cu exceptia numarului de identificare care contine sufixul EX, emis de statul membru de stabilire;
- Poate decide sa paraseasca voluntar regimul special in statul sau statele membre in care nu este stabilita (informand in prealabil SM de stabilire cu privire la decizia sa de a inceta utilizarea regimului special);
- IM-urilor eligibile li se vor atribui numere unice de identificare la nivel european, in cadrul regimului special, de catre statul membru de stabilire, in termen de 35 de zile de la data notificarii prealabile;
- Este instiintata cu privire la:
→ respingerea cererii de a beneficia de regimul special (cuprinde si motivul refuzului);
→ incetarea scutirii in unul/mai multe state membre de scutire (cuprinde motivul si data incetarii);
- Corectarea Raportului trimestrial deja depus;
- Reducerea birocratiei si crearea conditiilor de concurenta echitabile pentru intreprinderile mici, indiferent de locul in care acestea sunt stabilite in UE, prin proceduri simplificate in ceea ce priveste inregistrarea si raportarea.

Obligatii Intreprinderi Mici

- Se identifica cu numarul sau de identificare obtinut in statul membru de stabilire si care contine sufixul EX;
- Informeaza statul membru de stabilire in termen de 15 zile lucratoare atunci cand plafonul anual al cifrei de afaceri la nivelul UE este depasit si declara:
→ valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii care au fost efectuate de la inceputul trimestrului calendaristic curent in statul membru de stabilire si in orice stat membru, altul decat statul membru de stabilire, pana la data depasirii plafonului anual al Uniunii;
- Informeaza statul membru de stabilire (printr-o actualizare a unei notificari prealabile) cu privire la orice modificare a informatiilor furnizate anterior;
- IM care beneficiaza de scutire in statul membru de scutire, trebuie sa raporteze pentru fiecare trimestru calendaristic catre statul membru de stabilire:
→ valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in cursul trimestrului calendaristic in statul membru de stabilire sau "0" daca nu au fost efectuate livrari de bunuri si/sau prestari de servicii;
→ valoarea totala a livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate in cursul trimestrului calendaristic in fiecare dintre statele membre, altele decat statul membru de stabilire, sau "0" daca nu au fost efectuate livrari de bunuri si/sau prestari de servicii;
- Daca este eligibila sa beneficieze de mai mult de un plafon sectorial, poate utiliza doar unul dintre aceste plafoane.

Atentie! ANAF precizeaza ca legislatia nationala este in curs de elaborare. Dupa adoptarea legislatiei nationale in materie, Administratia Fiscala isi va actualiza indrumarile cu informatii despre noile reguli TVA.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X