Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regimul special de scutire TVA pentru intreprinderile mici: Aspecte importante de retinut

Data actualizarii: 05 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Regimul special de scutire TVA pentru intreprinderile mici: Aspecte importante de retinut
Regimul special de scutire TVAintreprinderi micideducere tva

Regimul special de scutire consta in efectuarea operatiunilor impozabile in regim de scutire fara drept de deducere. Mai simplu, pe perioada regimului special, persoana impozabila este neplatitoare de TVA. 

Potrivit unui material informativ pregatit de ANAF privind Regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, din punctul de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele condiii:
 a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
 b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
 c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
 d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitaile economice prevazute la art. 269 alin. (2).

Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
● nu are dreptul la deducerea TVA aferente achizitiilor;
● nu are voie sa mentioneze TVA pe factura sau pe alt document.

Art.268 alin. (9), art. 310 alin. (10) Cod fiscal:
"Operatiunile impozabile pot fi:


a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291 ;
b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 2921 si art. 294 - 296;
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292 ;
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 293 ;
e) operatiuni prevazute la lit. a) - c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. (...)"

Plafonul de scutire TVA

Pana la un anumit nivel al activitatii, persoana impozabila poate alege, in functie de natura afacerii, clientii sai etc., daca sa urmeze un regim special de scutire sau nu.
Acest nivel este stabilit in functie de un indicator specific regimului special de scutire, denumit „cifra de afaceri anuala” care, atentie, este diferita de cifra de afaceri din punct de vedere contabil ori de cifra de afaceri de care se tine cont la stabilirea perioadei fiscale TVA. 

Art. 310 alin. (1) si alin. (5) Cod fiscal:
Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a) (care are sediul activitatii economice in Romania), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabilete la cursul de schimb comunicat de Banca Naionala a Romaniei la data aderarii i se rotunjete la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
 Pentru persoana impozabila nouinfiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul mentionat mai sus.

Cifra de afaceri pentru aplicarea plafonului de scutire

Cifra de afaceri anuala este formata din valoarea totala a:
- operatiunilor taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfaurate de o mica intreprindere;
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
- operatiunilor scutite cu drept de deducere;
- operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) i f), daca nu sunt accesorii activitaii principale.

O operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.

Atentie! La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii (mai exact operatiunile pentru care a intervenit exigibilitatea).
Incepand cu 16 Octombrie 2020 (HG nr. 864/2020) cei care aplica regimul special de scutire pentru bunuri second-hand ori pentru agentiile de turism includ in cifra de afaceri intreaga contrapartida incasata (i nu doar marja).  

Operatiuni care NU se cuprind in cifra de afaceri 

Nu se cuprind in cifra de afaceri livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila, daca sunt accesorii activitatii principale.

Nu se considera ca depaete plafonul de scutire TVA, persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere.

Exemplu: Broker de asigurari/reasigurari care presteaza exclusiv astfel de servicii, persoanele impozabile care presteaza exclusiv servicii de inchirieri de bunuri imobile etc.

Materialul ANAF poate fi consultat integral AICI >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X