email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Birourile vamale de frontiera vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea marfurilor care intra in tara

Birourile vamale de frontiera vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea marfurilor care intra in tara
frauda la frontierecontrabandafrauda in vamacontrol vamal

Birourile vamale de frontiera vor fi dotate in urmatorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmand sa fie livrate si montate chiar la inceputul anului viitor. Aceasta masura vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finantelor de a moderniza infrastructura vamala pentru a asigura o gestionare eficienta a frontierelor in interesul securitatii nationale si a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei si fraudei la frontiere.

„De astazi intram in linie dreapta in lupta noastra cu eradicarea fenomenelor ilicite si in directia modernizarii si imbunatatirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapida si mai precisa a continutului mijloacelor de transport, controlul vamal al marfurilor pentru inspectarea continutului coletelor si al containerelor, urmand sa se faca fara a mai fi necesara deschiderea lor. Alaturi de introducerea e-factura, e-sigiliu, si introducerea informatiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care sa descurajeze orice incercare de frauda si contrabanda”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Achizitia celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontiera cu sisteme de scanare autovehicule si containere (sisteme de securitate) si infiintarea Centrului national de analiza imagistica in cadrul caruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule si containere din dotarea A.V.R.”, semnat in cursul zilei de luni, 4 decembrie.

„Primele sisteme de scanare vor fi livrate si instalate in urmatoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la cresterea gradului de securizare a frontierei externe a UE si eficientizarea controlului autoritatii vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj in combaterea contrabandei, a fraudelor vamale si va duce, totodata, la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupa, presedintele Autoritatii Vamale Romane.

Achizitia scanerelor, sprijinita prin fonduri europene

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamala Romana, iar finantarea este asigurata din bugetul national si din bugetul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Programul face parte Pilonul III al PNRR - Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal si implementarea vamii electronice, Investitia I4 - Implementarea vamii electronice.

Data inceperii proiectului : 4 decembrie 2023
Data incheierii proiectului: 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finantata prin PNRR)
Durata proiectului: 49 luni (37 luni pentru componenta finantata prin PNRR)
Finantare nerambursabila (PNRR): 34.060.459 EUR.


Obiectivele generale ale proiectului sunt:

- eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritatii vamale, in punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule si containere);
- integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) in Centrul National de Analiza Imagistica si realizarea monitorizarii in timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanarilor efectuate cu echipamentele de scanat;
- imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor prestate de echipele de control operativ (in frontiera si echipe mobile) pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetatenilor si protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale statelor membre.

Activitati principale ale proiectului:

- dotarea birourilor vamale de frontiera cu 26 de sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule si containere);
- realizarea lucrarilor de investitii (constructii) pentru asigurarea respectarii normelor de protectie radiologica in exploatarea echipamentelor;
- infiintarea Centrului National de Analiza Imagistica si realizarea integrarii echipamentelor de control nedistructiv in acesta;
- formarea personalului de specialitate care va asigura operarea sistemelor de securitate.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor

Utilizarea scanerelor cu raze X in controlul vamal are mai multe scopuri:

Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclararii valorii marfurilor, oferind astfel autoritatilor o modalitate eficienta de a verifica continutul incarcaturilor.

Siguranta nationala: Permite autoritatilor sa detecteze obiecte sau substante periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substante chimice periculoase, care pot reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala.

Contrabanda: Ajuta la identificarea oricaror bunuri sau substante interzise care ar putea fi introduse ilegal intr-o tara, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte marfuri interzise.

Protectia mediului: Permite identificarea substantelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator si care pot fi interzise sau restrictionate.

Eficienta operationala: Accelerarea procesului vamal prin scurtarea timpului de inspectie manuala a fiecarui colet sau container, ceea ce duce la o desfasurare mai rapida a operatiunilor vamale.
 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
frauda la frontierecontrabandafrauda in vamacontrol vamal


Data aparitiei: 06 Decembrie 2023

Votati articolul "Birourile vamale de frontiera vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea marfurilor care intra in tara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X