Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Dupa cum stim, o societate stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro (adica 300.000 lei, utilizand cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii), poate aplica scutirea de taxa, denumita regim special de scutire.
Cifra de afaceri (plafonul de TVA) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a unor operatiuni scutite fara drept de deducere.
De retinut faptul ca nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Normele metodologice la Codul fiscal prevad faptul ca o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examen Consultant Fiscal 2025
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Asadar, compania trebuie sa verifice daca operatiunea de vanzare este direct legata de activitatea principala si de indeplinirea cumulativa a celor trei conditii de mai sus (subiective, lasand loc la multiple interpretari), astfel ca, daca sunt indeplinite, veniturile din vanzarea activelor fixe nu vor intra in plafonul de 300.000 lei si firma nu va trebui sa devina platitoare de TVA in urma acestei operatiuni.
Un recent proiect de ordonanta de urgenta vine cu modificari importante in domeniul plafonului TVA, in sensul majorarii de la 300.000 lei la 395.000 lei. Conform acestui proiect, persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, nu depaseste plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxa pentru operatiunile impozabile, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea acestor prevederi este constituita din aceleasi elemente, insa, prin exceptie, nu se cuprind in acest plafon livrarile de active fixe corporale si cesiunea/transferul de active necorporale efectuate de persoana impozabila.
Putem observa astfel ca dispare sintagma „daca sunt accesorii activitatii principale”, pentru livrarile de active fixe, ceea ce va usura mult demersurile contabililor in scopul determinarii acestui plafon.
Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat!
Revista de TVA este o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Detalii aici >>
Conform noilor schimbari preconizate, firma care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri depaseste plafonul de scutire trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, cel tarziu la data depasirii plafonului.
Daca acest proiect de act normativ va fi adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial, noile prevederi vor intra in vigoare la data de 1 aprilie 2025, insa persoanele impozabile care au depasit in luna martie 2025 plafonul actual de scutire pentru intreprinderile mici de 300.000 de lei nu trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA decat la depasirea noului plafon anual de scutire (395.000 lei).
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Dileme privind plafonul de TVA pentru intreprinderi miciRegimul special de scutire TVA pentru intreprinderile mici: Aspecte importante de retinutCum se realizeaza inregistrarea in scopuri de TVA: Studiu de caz si explicatii detaliateAgentii imobiliare platitoare de TVA si neplatitoare de TVA: aspecte contabile si fiscaleMicrointreprindere neplatitoare de TVA. Cum se procedeaza la vanzarea unui imobil?Ultimele articole
Prestare servicii inchiriere autoturisme. Care este regim fiscal TVA?Atentie la cifra de afaceri pentru depasirea plafonului pentru aplicarea regimului de scutire de TVAAnunt CECCAR privind majorarea plafonului de scutire pentru intreprinderile miciZoom fiscal: Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor fizice care obtin venituri din drepturi de autorCifra de afaceri pentru TVA si reduceri financiare primite de la furnizor. Ne inregistram ca platitori de TVA?