In cele ce urmeaza, veti afla care este monografia contabila pentru operatiunea de reevaluare a imobilizarilor corporale, precum si modalitatea de inregistrare in contabilitate a surplusului si a minusului din reevaluare in conformitate cu prevederile OMFP nr. 1.802/2014.
Potrivit OMFP 1802/2014 privind Reglementarile contabile:
107. - In cazul efectuariireevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii,metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.
108. - In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale,diferenta dintre valoarea rezultata in urma evaluarii pe baza costului de achizitie sau a costului de productie si valoarea rezultata in urma reevaluarii trebuie prezentata in bilant la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 "Rezerve din reevaluare").
109. - (1)Surplusul din reevaluareinclus in rezerva din reevaluare estecapitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
(2) In sensul prezentelor reglementari,castigulse considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
(3)La aplicarea pentru prima data a prezentelor reglementari, soldul contului 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" se transfera asupra contului 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare".
110. - Rezerva din reevaluare se reduce in masura in care sumele transferate la aceasta nu mai sunt necesare pentru aplicarea metodei contabile bazate pe reevaluare.
111. - (1)Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
(2) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
(3) Sumele reprezentand diferente de natura veniturilor si cheltuielilor rezultate din reevaluare trebuie prezentate separat in contul de profit si pierdere (contul 755 "Venituri din reevaluarea imobilizarilor corporale", respectiv contul 655 "Cheltuieli din reevaluarea imobilizarilor corporale", dupa caz).
Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.
Un ghid pur si simplu indispensabil pentru contabili: „Reevaluarea imobilizarilor corporale”! Contine:
- solutii testate pentru problemele specifice intalnite frecvent in practica
- indicatii clare, pas cu pas, privind fiecare etapa a procesului de evaluare
Detalii aici >>
Modalitatea de inregistrare in contabilitate a surplusului si a minusului din reevaluare in conformitate cu prevederile OMFP nr. 1.802/2014
1. Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare evidentiata in creditul contului 105 Rezerve din reevaluare, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ imobilizat;
- ca un venit evidentiat in contul 755 Venituri din reevaluarea imobilizarilor corporale care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ imobilizat. (pct. 111 alin. (1)):
2xx = 105
2XX = 755
2. Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii evidentiata in contul 655 Cheltuieli din reevaluarea imobilizarilor corporale, daca anterior nu s-a constatat niciun surplus din reevaluare;
- ca o scadere a rezervei din reevaluare (contul 105) prezentata in cadrul categoriei Capital si rezerve , cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala evidentiata in contul 655. (pct. 111 alin. (2)):
655 = 212
105 = 212
Potrivit pct. 103 din reglementarile contabile (Ordinul 1802/2014) la reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul dintre urmatoarele moduri:
- recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea sa contabila dupa reevaluare sa fie egala cu valoarea reevaluata. Aceasta metoda este folosita deseori in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice;
sau
- eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita deseori pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
Rezerva din reevaluare constituita cu ocazia reevaluarilor nu poate fi distribuita direct sau indirect actionarilor/asociatilor, exceptand cazul in care imobilizarea corporala reevaluata este valorificata sau atunci cand ne referim la o rezerva impozitata pe masura amortizarii activului si transferata in contul 1175 Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare , situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta un castig efectiv realizat.
Tratamentul contabil ulterior rezervei din reevaluare, prevazut in OMFP nr. 1.802/2014:
1. Surplusul din reevaluare recunoscut in contabilitate in contul 105 este capitalizat prin transferul direct la rezultatul reportat (contul 1175) in situatia in care activul este de recunoscut (casat sau vandut). (pct. 109 alin. (1))
105=1175
2.O parte din surplusul obtinut din reevaluare poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate (valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii determinate pe baza costului initial al activului). (pct. 109 alin. (2))
In situatia in care o imobilizare corporala complet amortizata poate fi utilizata in continuare in cadrul entitatii, se poate apela la politica de reevaluare a acesteia, ocazie cu care i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de amortizare, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
Din punct de vedere fiscal
Codul fiscal (art. 26 alin. (6)) limiteaza recunoasterea fiscala a cheltuielilor cu amortizarea aferenta rezervelor din reevaluarea activelor imobilizate corporale. Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz. Astfel, in situatia inregistrarii unui surplus din reevaluare, amortizarea fiscala este egala cu cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate, dar diferenta dintre amortizarea calculata avand la baza valoarea reevaluata (justa) si amortizarea aferenta activului imobilizat inainte de reevaluare, reprezinta un element similar veniturilor si se va lua in calcul la stabilirea rezultatului fiscal, impozitandu-se ca atare, nu doar la schimbarea destinatiei rezervei din reevaluare.
A. Exemple prima reevaluare teren:
1. Reevaluare in plus teren:
2111 = 105
2. Reevaluare in minus teren:
655 = 2111
Terenurile nu se amortizeaza, deci anularea amortizarii este o etapa ce lipseste in cazul terenurilor.
B. A doua reevaluare pentru terenuri:
1.1 Reevaluare teren in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
2111 = 105
1.2 Reevaluare teren in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
Daca minusul din reevaluare este mai mic decat rezerva consituita anterior:
105 = 2111
Daca minusul din reevaluare este mai mare decat rezerva consituita anterior:
% = 2111
105
655
2.1 Reevaluare teren in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
Daca plusul din reevaluare este mai mic decat suma reevaluata in minus initial:
2111 = 755
Daca plusul din reevaluare este mai mare decat suma reevaluata in minus initial:
2111 = %
755
105
2.2 Reevaluare teren in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
655 = 2111
C. Prima reevaluare cladiri
Reevaluare in plus cladire:
Anulare amortizare:
2812 = 212
Inregistrare plus din reevaluare (valoare reevaluata – valoare initiala – valoare amortizata):
212 = 105
Reevaluare in minus cladire:
Anulare amortizare:
2812 = 212
Inregistrare minus din reevaluare (valoare initiala – valoare amortizata - valoare reevaluata):
655 = 212
D. A doua evaluare pentru cladiri:
1.1 Reevaluare cladire in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
2812 = 212
212 = 105
1.2 Reevaluare cladire in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
Daca minusul din reevaluare este mai mic decat rezerva consituita anterior:
2812 = 212
105 = 2111
Daca minusul din reevaluare este mai mare decat rezerva consituita anterior:
2812 = 212
% = 212
105
655
2.1 Reevaluare cladire in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
Daca plusul din reevaluare este mai mic decat suma reevaluata in minus initial:
2812 = 212
212 = 755
Daca plusul din reevaluare este mai mare decat suma reevaluata in minus initial:
2812 = 212
212 = %
755
105
2.2 Reevaluare cladire in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
2812 = 212
655 = 212
Foto: pixabay.com