Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Asa cum prevad Reglementarile contabile, imobilizarile in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza, care se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie si se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz.
Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat. Astfel, daca entitatea produce active similare, in scopul comercializarii, in cadrul unor tranzactii normale, atunci costul activului este, de obicei, acelasi cu costul de construire a acelui activ destinat vanzarii. Prin urmare, orice profituri interne sunt eliminate din calculul costului acestui activ. In mod similar, cheltuiala reprezentand rebuturi, manopera sau alte resurse peste limitele acceptate ca fiind normale, precum si pierderile care au aparut in cursul constructiei in regie proprie a activului nu sunt incluse in costul activului.
Din grupa 23 „Imobilizari in curs“ fac parte:
Contul 231 „Imobilizari corporale in curs de executie“
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor corporale in curs de executie, altele decat investitiile imobiliare.
Contul 231 „Imobilizari corporale in curs de executie“ este un cont de activ.
In debitul contului 231 „Imobilizari corporale in curs de executie“ se inregistreaza:
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie facturate de furnizori, inclusiv entitati afiliate sau entitati asociate si entitati controlate in comun (404, 451, 453);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie efectuate in regie proprie, neterminate (722);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie primite ca aport la capitalul social (456).
In creditul contului 231 „Imobilizari corporale in curs de executie“ se inregistreaza:
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie, receptionate, date in folosinta sau puse in functiune (211, 212, 213, 214, 216, 217);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie scoase din evidenta (658).
Soldul contului reprezinta valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie, altele decat investitiile imobiliare.
Contul 235 „Investitii imobiliare in curs de executie“
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta investitiilor imobiliare in curs de executie.
Contul 235 „Investitii imobiliare in curs de executie“ este un cont de activ.
In debitul contului 235 „Investitii imobiliare in curs de executie“ se inregistreaza:
– valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie facturate de furnizori, inclusiv entitati afiliate sau entitati asociate si entitati controlate in comun (404, 451, 453);
– valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie efectuate in regie proprie, neterminate (725);
– valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie primite ca aport la capitalul social (456).
In creditul contului 235 „Investitii imobiliare in curs de executie“ se inregistreaza:
– valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie receptionate (215);
– valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie scoase din evidenta (658).
Soldul contului reprezinta valoarea investitiilor imobiliare in curs de executie.
Instrumentul de lucru indispensabil oricarui contabil: „Planul de Conturi General. Functiunea si corespondenta conturilor”, in format tiparit! Planul de conturi este ghidul vital care iti permite exprimarea corecta si exacta, in cifre, a tot ceea ce se intampla in firma din punct de vedere economic. Este ghidul care, pana la urma, iti permite sa iti faci meseria. Detalii aici >>
In practica, pot exista insa situatii in care o firma incepe o lucrare de investitie la care renunta ulterior, deoarece pe parcurs apar modificari de strategie economica in politica de dezvoltare a firmei sau pot aparea cauze obiective (independente de vointa persoanei respective).
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare, precum si valoarea ramasa a investitiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, in situatia in care contractele se reziliaza inainte de termen, reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, deducerea initiala a taxei se ajusteaza in cazul in care persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.
Imobilizarile corporale in curs nu pot fi considerate mijloace fixe propriu-zise, iar scoaterea lor din functiune nu reprezinta o operatiune propriu-zisa de casare a acestora.
Scoaterea din functiune a imobilizarilor in curs de executie nu este reglementata in mod expres prin Codul fiscal la titlul VI „Taxa pe valoarea adaugata“. Prin Codul fiscal este reglementata doar operatiunea de casare care se refera la mijloace fixe.
In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei.
b) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care nu dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, precum si alocarea de bunuri/servicii neutilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere;
c) in cazul bunurilor/serviciilor neutilizate la data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile care a aplicat regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal, iar, in cazul bunurilor/serviciilor, in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile ca urmare a prevederilor art. 316 alin. (11) lit. f) si g) din Codul fiscal.
Potrivit art. 297 si 299 din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319 sau documentele prevazute la art. 320 alin. (1);
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
b) bunurile sau serviciile achizitionate sa fie destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
– operatiuni taxabile;
– operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
– operatiuni scutite de taxa, conform art. 292¹, 294, 295 si 296;
– operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1–5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
– operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Daca cele doua cerinte (de forma si de fond) au fost indeplinite de companie, cu ocazia achizitiilor de bunuri si servicii necesare imobilizarii in curs, exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata din facturile emise de furnizori nu poate fi afectata.
Legislatia noastra fiscala prevede in mod expres faptul ca dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata se poate mentine in cazul in care o imobilizare in curs de executie nu se mai finalizeaza din motive independente de vointa persoanei impozabile.
Potrivit pct. 67 alin. (17) din Normele metodologice date in aplicarea art. 297 din Codul fiscal – Sectiunea 1 – Sfera de aplicare a dreptului de deducere:
„In cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca, din circumstante care nu depind de vointa sa, persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV. Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului belgian.”
Renuntarea la lucrarile de investitii, ca urmare a unei decizii independente de vointa societatii (ex: cauze de forta majora), nu poate conduce la ajustarea dreptului de deducere a TVA de catre societate, fapt care ar fi contrar prevederilor din legislatia noastra fiscala, potrivit carora abandonarea unor lucrari de investitii din motive independente de vointa persoanei impozabile determina pastrarea dreptului de deducere a TVA.
In Codul nostru fiscal, transpunerea deciziilor CJUE in materie de drept de deducere le regasim la art. 297 alin. (8), potrivit caruia organele fiscale competente au dreptul de a refuza deducerea TVA numai daca, dupa administrarea mijloacelor de proba prevazute de lege, pot demonstra dincolo de orice indoiala ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere era implicata intr-o frauda privind taxa pe valoarea adaugata care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari/prestari. Este de competenta autoritatilor si a instantelor nationale sa refuze avantajul dreptului de deducere daca, avand in vedere elemente obiective, s-a stabilit ca acest drept a fost invocat in mod fraudulos sau abuziv.
Articolul a aparut in Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>
Intrebare: "Care este monografia contabila corecta pentru scoaterea din evidenta contabila, pe baza unei decizii semnate de directorul general si a unui referat initiat de serviciul tehnic privind abandonarea continuarii investitiei incepute in anii anteriori?"
Raspuns:
Referitor la tratamentul contabil aplicabil, in situatia in care valoarea achizitiilor de bunuri si servicii aferente investitiei a fost inregistrata in debitul contului 231 „Imobilizari corporale in curs de executie”, in corespondenta cu creditul contului 404 „Furnizori de imobilizari” sau cu creditul contului 722 „Venituri din productia de imobilizari corporale”, la abandonarea lucrarilor se efectueaza doar inregistrarea contabila:
6588 = 231 24.000 lei
„Alte cheltuieli de exploatare” „Imobilizari corporale in curs de executie”
Poate fi utilizat si contul 6583, daca este prevazut in politicile contabile ale societatii.
Documentul justificativ pentru aceasta inregistrare contabila este decizia de sistare/abandonare a lucrarilor de investitie aflate intr-un anumit stadiu de executie.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, asa cum ati precizat si dvs., cheltuielile inregistrate sunt nedeductibile, fiind aplicabile prevederile pct. 30 din Normele metodologice date in aplicarea art. 28 din Codul fiscal, conform carora valoarea imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare, reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.
„30. Valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare, precum si valoarea ramasa a investitiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, in situatia in care contractele se reziliaza inainte de termen, reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.”
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, din punctul de vedere al TVA, persoana impozabila nu trebuie sa ajusteze negativ suma TVA deductibila dedusa la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor destinate investitiei, dar numai daca sistarea investitiei, respectiv abandonarea acesteia, s-a decis din motive obiective. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin normele de aplicare a art. 297 „Sfera de aplicare a dreptului de deducere”, la pct. 67 alin. (17), conform carora:
„(17) In cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV ...”
In situatia in care persoana impozabila nu ar avea motive obiective privind abandonarea lucrarilor, ar fi obligata sa ajusteze negativ suma TVA deductibila dedusa, caz in care s-ar efectua inregistrarea contabila:
635 = 4426 (analitic distinct)
„Cheltuieli cu alte TVA deductibila
impozite, taxe si
varsaminte asimilate”
Consider ca pentru cheltuiala aferenta sumei TVA ajustate negativ poate fi utilizat si contul 6588.
Cheltuiala astfel inregistrata este, de asemenea, nedeductibila din punct de vedere fiscal.
Ajustarea negativa se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie fiscala de 5 ani.
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal si contabil corect, trebuie sa analizati daca sistarea si abandonarea investitiei s-au efectuat din motive obiective.
Intrebare: "In situatia in care o investitie in curs se opreste pe motiv ca nu au fost obtinute avize favorabile de la autoritatile mentionate in certificatul de urbanism, cheltuielile colectate pentru proiectare si alte taxe pot fi deductibile la scoaterea din imobilizari? Dar TVA?"
Raspuns:
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform pct. 30 din Normele metodologice date in aplicarea art. 28 din Codul fiscal, valoarea imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare, reprezinta cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.
In limita informatiilor furnizate, cheltuielile inregistrate la scoaterea din evidenta a investitiei in curs vor fi, deci, nedeductibile.
Din punct de vedere al TVA, se aplica prevederile pct. 67 alin. (17) din Normele metodologice date in aplicarea art. 297 din Codul fiscal, potrivit carora, in cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat initial, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare ori dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV.
Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat initial nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului belgian.
In cazul in care investitia in curs se opreste din motivul neobtinerii de avize favorabile de la autoritatile mentionate in certificatul de urbanism, motiv demonstrat cu documentatia corespunzatoare (avize nefavorabile, raspunsuri negative etc.), atunci se poate aprecia ca exista circumstante obiective pentru oprirea investitiei, iar deducerea initiala a TVA pentru cheltuielile de proiectare etc. va putea fi pastrata, fara a se pune problema ajustarii TVA.
Articolul a aparut in Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>
Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz
Descoperiti acum:
rezolvari profesioniste pentru toate problemele specifice domeniului mijlocelelor fixe!
cum sa aveti inregistrari fiscale si contabile perfecte
cum sa evitati erori de inregistrare
cum sa fiti ferit de amenzi devastoase, dobanzi pentru intarzieri sau penalizari!
Acum aveti tot sprijinul necesar! Acum aveti Manualul mijloacelor fixe!
Articole similare
Sistarea unei investitii in curs de executie: Tratament contabil si fiscalObtineti venituri din chirii? Iata ce este important sa stiti!Impozit chirii 2024. Principalele probleme intampinate de firmele care platesc chirii pentru spatiile lorMonografie contabila privind inregistrarea imobilizarilor corporaleControl fiscal finalizat cu diferente de plata TVA. Ce inregistrari contabile se fac?Ultimele articole
Studiu de fezabilitate inregistrat in CONTUL 231. Care e tratamentul contabil corect?Scoatere din evidenta investitie in curs de executie. Cum facem stornarea?Contract de comodat. Cum procedam la scoaterea din evidenta imobilizari in curs de executie?Studiu de caz: Cum facem inregistrarea rezultatelor obtinute in urma inspectiei fiscale?Renovare sediu social. Care sunt inregistrarile contabile si ce tratament fiscal se aplica?Articole similare
Sistarea unei investitii in curs de executie: Tratament contabil si fiscalManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaCartea Verde a Contabilitatii 2025: Ghidul tau cu explicatii si solutii pentru subiecte de actualitateImpozitul suplimentar pe cifra de afaceri: Cine datoreaza ICAS, formula de calcul si codurile CAEN in sectoarele petrol si gaze naturaleCasare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscalUltimele articole
Prelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?Reclasificarea unui mijloc fix partial amortizat in marfa: Tratament contabil si fiscalCe aspecte sa aveti in vedere despre activele corporale si necorporaleReevaluare IMOBILIZARI CORPORALE: tratamentul contabil si fiscal pe care trebuie sa il cunoastetiRadiere PFA. Ce se intampla cu stocul de marfa?