Veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt considerate venituri din investitii, conform art. 91 lit. e) din Codul fiscal.
Potrivit art. 97 alin. (5) din Codul fiscal, venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.
Astfel, in ceea ce priveste impozitul, acesta este un impozit cu retinere la sursa, deci persoana fizica nu are obligatia sa depuna Declaratia unica pentru impozit.
Potrivit art. 155 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, veniturile din investitii (inclusiv cele din lichidare) intra in baza de calcul a CASS.
Procedura complexa a radierii unui SRL/PFA explicata pas cu pas, conform ultimelor modificari fiscale! Parcurgeti aceasta lucrare de top, care contine numeroase studii de caz!
Evitati pasii gresiti, economisiti timp si bani! Click aici >>
Nu se datoreaza CAS pentru aceste venituri conform art. 137 alin. (1) din Codul fiscal.
Astfel, persoana fizica datoreaza CASS pentru anul 2024 si trebuie sa depuna declaratia unica completand corespunzator sectiunea de CASS.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Foto: pixabay.com