Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Activitati independente: Cum declarati veniturile, cine NU plateste CAS si exemplu practic

Data actualizarii: 05 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Activitati independente: Cum declarati veniturile, cine NU plateste CAS si exemplu practic
venituri din activitati independenteimpozit activitati independentecontributii activitati independenteimpozit pe venit

Sumar

Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.

Cota de impozitare a venitului net din activitati independente este de 10%.

Determinarea venitului net anual - pe baza datelor din contabilitatea in sistem real

Ca regula generala, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Contribuabilii care determina venitul anual in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual.

Contabilitatea in partida simpla se tine potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor nr. 170/2015.

La determinarea venitului net anual impozabil se stabileste:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa, prin deducerea din venitul net anual determinat in sistem real a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil, care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate, din care se deduc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate, cu exceptia diferentei de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art. 174 alin. (6).

Contributia de asigurari sociale deductibila se stabileste proportional cu ponderea venitului net anual determinat in sistem real in total venituri cumulate, potrivit prevederilor art. 148 alin. (3), aplicata asupra contributiei de asigurari sociale calculate potrivit art. 151 alin. (1).

Contributia de asigurari sociale de sanatate deductibila se stabileste proportional cu ponderea venitului net anual determinat in sistem real in total venituri cumulate, potrivit prevederilor art. 170 alin. (1), aplicata asupra contributiei de asigurari sociale de sanatate calculate potrivit art. 174 alin. (1).

Reportarea pierderilor

Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, determinata in sistem real, se reporta si se compenseaza de catre contribuabil in limita a 70% din veniturile nete anuale obtinute din aceeasi sursa de venit in urmatorii 5 ani fiscali consecutivi.

Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:
a) reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi;


b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c) pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei de 5 ani, reprezinta pierdere definitiva.

Determinarea venitului net anual - pe baza normelor de venit

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, determina venitul net anual pe baza normelor de venit.

Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit se aproba prin ordin al ministrului finantelor.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, dupa caz.

Plata impozitului anual se efectueaza la bugetul de stat, pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Atentie! In cazul in care o persoana desfasoara o activitate care genereaza venituri din activitati independente, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.


Daca se desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

Daca se desfasoara o activitate pentru care venitul net se determina in sistem real si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Trecerea de la calculul venitului net pe baza normelor de venit la calculul pe baza datelor din contabilitate

Ca urmare a depasirii plafonului de venituri

Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat Un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, are obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul anului fiscal.
Pentru anul 2024, cursul mediu anual comunicat de BNR este de 4,9746 lei/euro.
Valoarea veniturilor plafon aferente anului 2024 este de 25.000 euro x 4,9746 lei/euro = 124.365 lei.
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Prin optiune

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Contributia de asigurari sociale

Persoanele fizice care, in anul fiscal pentru care se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, au realizat venituri din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale este:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii minime pe tara pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, la nivelul unui venit egal cu 12 salarii minime brute pe economie.

Nu au obligatia contributiei la CAS pentru veniturile din activitati independente:

  • persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale,
  • persoanele care au calitatea de pensionari.

Cota aplicabila este de 25%.
Termenul de plata este 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata.

Contributia de asigurari sociale de sanatate

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente din una sau mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.

La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale care se pot reporta.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.
In situatia in care se inregistreaza pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele respective pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

In situatia in care baza de calcul cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, respectiv o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egale cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in termenul prevazut la art. 122 alin. (3).

Raportarea la salariul minim

La verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale, indiferent daca in cursul aceluiasi an se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara.

Declararea veniturilor

Contribuabilii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit:
a) activitati independente;
b) drepturi de proprietate intelectuala;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
e) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) alte surse.

Declaratia unica s-a modificat! Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Detalii aici >>

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Incepand cu veniturile aferente anului 2025, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite contribuabilului Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precompletata cu datele privind veniturile realizate si impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si cuantumul contributiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informatiilor disponibile in bazele de date.

Activitate independenta - Exemplu privind obligatiile fiscale aferente anului 2025

O persoana fizica exercita in mod individual o activitate independenta pentru care venitul se determina in sistem real pe baza datelor din contabilitate.

In cursul anului 2025, aceasta realizeaza venituri din incasari pentru serviciile prestate in suma de 80.000 lei si prezinta cheltuieli deductibile aferente veniturilor in suma de 58.000 lei.
In anul anterior, persoana fizica a inregistrat o pierdere de 20.000 lei.
Venitul net aferent anului 2025 este de 80.000 lei – 58.000 lei = 22.000 lei.
Limita de reportare a pierderii: 22.000 lei x 70% = 15.400 lei.
Pierdere ramasa de recuperat in urmatorii 4 ani: 20.000 lei – 15.400 lei = 4.600 lei.
Venit impozabil: 22.000 lei – 15.400 lei = 6.600 lei.

Obligatii fiscale aferente anului 2025:
Impozit pe venit: 6.600 lei x 10% = 660 lei.
CAS: Nu datoreaza, intrucat venitul net obtinut se situeaza sub nivelul a 12 salarii minime pe economie, dar poate opta pentru plata CAS la o baza egala cu 12 salarii minime.
In acest caz, se datoreaza: (4.050 lei x 12) x 25% = 12.150 lei.
CASS: Se datoreaza la o baza reprezentata de venitul net inainte de reportarea pierderilor, ce nu poate fi mai mica decat nivelul a 6 salarii minime pe economie.
Venitul net = 22.000 lei.
Nivelul a 6 salarii minime pe economie este de 4.050 lei x 6 = 24.300 lei.
CASS datorata: 24.300 lei x 10% = 2.430 lei.

Articolul a fost preluat din Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, o publicatie de specialitate al carei nume s-a raspandit instantaneu in randul contabililor si expertilor contabili din Romania. Si asta deoarece ea ofera solutiile concrete ale unor probleme de maxima actualitate din mediul fiscal-contabil. Detalii aici >>

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X