Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Publicata in Monitorul Oficial nr. 613 din 30 iunie 2025, Ordonanta de Urgenta nr. 37/2025 aduce o serie de clarificari si amanari esentiale pentru contribuabili, in special pentru agricultori si institutele culturale straine. In plus, se renunta la reorganizarea teritoriala a Antifraudei fiscale.
Guvernul justifica aceasta interventie legislativa prin doua nevoi urgente:
- Centralizarea deciziilor privind analiza de risc si planurile de control in cadrul ANAF, pentru unificarea criteriilor si eficientizarea actiunilor antifrauda;
- Amanarea termenului de utilizare obligatorie a RO e-Factura pentru anumite categorii de contribuabili care nu pot, tehnic, sa respecte cerintele actuale: institutele culturale straine si agricultorii persoane fizice.
Conform planurilor anterioare (OUG 74/2013), incepand cu 1 iulie 2025 trebuiau infiintate structuri teritoriale judetene in cadrul directiilor regionale antifrauda. Prin OUG 37/2025, se renunta la aceasta reorganizare.
Ordonanta introduce o amanare pana la 1 octombrie 2025 pentru anumite entitati care altfel ar fi fost obligate sa foloseasca sistemul RO e-Factura. Iata cine beneficiaza:
Institute/centre culturale ale altor state:
- Nu sunt obligate sa foloseasca RO e-Factura pentru livrari/servicii pana la 1 octombrie 2025.
- Nici operatorii economici care emit facturi catre aceste entitati nu trebuie sa le transmita in sistem, cu exceptia cazului in care beneficiarii opteaza voluntar pentru utilizare.
Agricultori persoane fizice (Regim special):
NOU: Ghidul practic al contabilitatii in 2025. Legislatie explicata - Exemple detaliate
Articole similare
OUG 37/2025: Modificari importante privind Antifrauda si RO E-FACTURANumarul de inregistrare RO E-FACTURA: Atentie, NU este un element obligatoriu al facturii conform Codului fiscal si OUG 120/2021!e-Factura: 70 de dificultati intalnite in practica de contabili. Iata ce solutii ofera expertii!Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din RomaniaCum sunt impozitate veniturile nerezidentilor din Romania: Reguli si obligatii fiscaleUltimele articole
Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025Obligativitatea e-Factura catre persoanele fizice: 4 aspecte cheie de retinutInstitutii publice: Reguli privind inregistrarea in scopuri de TVA si facturarea electronica [Ghid ANAF]e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caze-Factura si e-Transport in 2025: Modificari legislative introduse recent, documente necesare si studii de caz