Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1729/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 646 din 9 iulie 2025, a fost stabilit modelul si continutul formularului „Notificare referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national”. In continuare, vom prezenta principalele aspecte privind utilizarea acestui formular si termenul de depunere.
Administratiile fiscale au nevoie de aceste Declaratii privind impozitul suplimentar pentru a efectua o evaluare adecvata a riscurilor, pentru a aprecia corectitudinea obligatiei fiscale si pentru a monitoriza daca grupurile de intreprinderi multinationale si grupurile nationale de mari dimensiuni aplica in mod corect normele stabilite in Directiva (UE) 2022/2523.
Formularul „Notificare referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national” se depune la organul fiscal care administreaza contribuabilul care depune formularul, daca in Romania sunt mai multe entitati constitutive care fac parte din acelasi grup, in termen de 6 luni de la ultima zi a exercitiului financiar de raportare.
1. Entitatile raportoare trebuie sa utilizeze formularul „Notificare referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national”, precum si programul de asistenta disponibil pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), la adresa www.anaf.ro, sectiunea Servicii online, meniul Descarcare declaratii electronice, in scopul raportarii informatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) din ordin.
2. Formularul se transmite prin portal, se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF cu XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta pe portalul e-guvernare.
3. Formularul se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de catre contribuabil.
4. Pentru depunerea formularului „Notificare referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national”, entitatile raportoare trebuie sa detina un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 214/2024 privind utilizarea semnaturii electronice, a marcii temporale si prestarea serviciilor de incredere bazate pe acestea.
5. Orice modificare a formularului „Notificare referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national” se aduce la cunostinta entitatilor raportoare prin publicarea pe portalul A.N.A.F., in sectiunea Servicii online, meniul Descarcare declaratii electronice, cu minimum 15 zile inainte de aplicarea modificarilor efectuate.
6. Corectiile informatiilor transmise se efectueaza dupa cum urmeaza:
a) la initiativa entitatilor raportoare;
b) ca urmare a unei solicitari de corectie transmise de alte jurisdictii raportoare prin intermediul A.N.A.F.
7. Tipurile de corectii posibile:
a) modificarea sau completarea unor informatii transmise initial, in situatia in care au fost raportate incorect sau incomplet;
b) anularea unor informatii transmise initial.
8. In notificarea rectificativa se inscriu toate informatiile prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de formularul initial.
In continuare, va prezentam modelul Notificarii referitoare la obligatia de declarare si de plata a impozitului suplimentar national:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
NOU: Ghidul practic al contabilitatii in 2025. Legislatie explicata - Exemple detaliate
Articole similare
Impozitul suplimentar national: Modelul oficial de notificare si instructiuni de completareD406 (SAF-T): Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu eroriSAF-T pentru contribuabilii mici, neplatitori de TVA: Primul termen de depunere este 30 iunie 2025Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uriDeclaratia 205: Model actualizat si noi categorii de venituri incluseUltimele articole
Ce trebuie sa stie contribuabilii mici despre SAF-T in 2025Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri: studiu de caz privind depunerea declaratiei 390 VIESJoi, 30 mai 2024 - termen limita pentru depunerea Formularului 39429 mai 2024, termenul pentru depunerea de catre microintreprinderi a situatiilor financiare anualeDeclaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!