Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
In contextul modificarii cotei standard de TVA de la 19% la 21% incepand cu data de 1 august 2025, apare in mod firesc intrebarea privind aplicarea corecta a TVA pentru serviciile prestate anterior acestei date, dar facturate ulterior.
Spre exemplu, o firma cu cod CAEN 6220, factureaza la inceputul lunii august servicii prestate in luna iulie sub forma unor abonamente lunare. Intr-un astfel de caz, apare intrebarea fireasca: care este cota de TVA aplicabila – 19% sau 21%?
In situatia in care pentru abonamentul aferent lunii iulie 2025 factura se emite, de exemplu, pana pe data de 15.08.2025, la facturare se aplica cota TVA 19% in vigoare pentru luna iulie 2025 deoarece faptul generator (data prestarii serviciilor) a intervenit in luna iulie 2025. Conform prevederilor art. 280 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii" alin. (1) “(1) Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.”
Deci, conditia privind exigibilitatea TVA intervine in luna iulie 2025 deoarece serviciile sunt prestate in iulie 2025. Astfel, din momentul prestarii serviciilor (iulie 2025), conform prevederilor art. 280 alin. (2), ia nastere si dreptul autoritatii fiscale de a solicita plata TVA datorata de catre prestator pentru serviciile prestate conform prevederilor art. 280 alin. (3)
“(2) Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.
(3) Exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului, conform prevederilor art. 326 alin. (1).”
Factura pentru serviciul prestat in iulie 2025 poate fi emisa de catre prestator pana pe data de 15.08.2025 inclusiv, dar fara a fi permisa amanarea obligatiei de colectare a TVA din 31.07.2025 in 15.08.2025, adica in perioada fiscala urmatoare de raportare a operatiunii al carui fapt generator a intervenit in iulie 2025.
Aceasta posibilitate privind emiterea facturii dupa data prestarii serviciilor (data faptului generator) este reglementata in Codul fiscal prin art. 316 alin. (16) "(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. ......"
Totusi, de retinut este faptul ca posibilitatea reglementata prin art. 319 alin. (16) din Codul fiscal pentru emiterea facturii pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator a taxei, nu permite amanarea faptului generator si a exigibilitatii TVA (data faptului generator si a exigibilitatii TVA ramane aceiasi, respectiv 31.07.2025), ci doar amanarea termenului pentru emiterea facturii. Astfel, nu trebuie confundat termenul limita obligatoriu stabilit pana la care se poate emite o factura, asa cum rezulta din textul de lege "are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei,… " cu obligatiile referitoare la colectarea TVA si la raportarea operatiunii respective, conform facturii emise, prin decontul de TVA cod 300 la data faptului generator, respectiv pentru luna iulie 2025.
In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 323 "Decontul de taxa" alin. 2 din Codul fiscal din care rezulta ca decontul de TVA cuprinde suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare, adica in luna iulie 2025, la data faptului generator al operatiunii, in luna iulie 2025 "Decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 316 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 301 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare ….."
Astfel, chiar daca factura se poate emite, faptic, pana pe data de 15 a lunii urmatoare prestarii serviciului (15 august 2025) desi prestarea s-a efectuat in luna anterioara (iulie 2025), in factura emisa, se inscrie, obligatoriu, data prestarii serviciului, deoarece aceasta data este anterioara datei emiterii facturii. Aceasta mentiune obligatorie ce trebuie inscrisa in factura emisa pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost livrate este reglementata, in mod expres, prin art. 319 alin. (20) lit. b) si lit. c) din Codul fiscal
“Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:… …
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;”
In concluzie, daca serviciul a fost prestat in iulie 2025, cota aplicabila este de 19%, chiar daca factura se emite cel tarziu pana la termenul limita din 15 august 2025 (inclusiv).
Citeste si: Modificare cota de TVA de la 1 august: Atentie la ajustarea valorii stocului de marfuri! >>
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea Verde a Contabilitatii
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Manualul de Politici Contabile a€“ Complet actualizat!
Acum ai la indemana un instrument esential care iti aduce:
42 de modele de politici contabile gata de folosit
100% editabile si usor de personalizat
Perfect aliniate cerintelor legislative in vigoare
Te scapa definitiv de erori si omisiuni costisitoare
✅ Acces instantaneu – un singur click si ai totul pregatit, oricand si de oriunde!
Articole similare
MAJORARE TVA de la 1 august: Ce cota se aplica pentru serviciile prestate in iulie, facturate in august?Modificare cota de TVA de la 1 august: Atentie la ajustarea valorii stocului de marfuri!Perspective inchiriere in regim hotelier in contextul majorarii TVA la 19%Reforma fiscala 2025: Propunerile FMI pentru RomaniaSituatia Italiei risca sa se inrautateasca: TVA majorat si rating retrogradatUltimele articole
Tragem linie dupa un an: ce a insemnat majorarea TVA?Cum se aplica noua cota TVA la stocurile din gestiuneMajorarea cotei TVA va duce la cresterea pietei auto second-handGeoana a sesizat Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea OUG privind majorarea TVABoc: Guvernul are pregatit un pachet alternativ cu masuri care sunt discutate in prezent cu FMI