Situatia instabila prin care trece acum Italia trimite in mod instantaneu cu gandul la problemele pe care le intampina Grecia de o perioada destul de mare de timp. Cu un TVA majorat cu 10% si mai multe retrogradari, Grecia risca in continuare sa intre in faliment, dupa ce statele europene au inceput sa refuze acordarea unui nou sprijin financiar. In paralel, Italia ar putea sa isi majoreze TVA-ul cu un punct procentual dupa ce ratingul de tara a fost deja retrogradat de agentia Standard & Poor's (S&P).
O alta masura care ar putea fi aprobata o reprezinta proiectul taxei de 3% care va fi aplicata in cazul veniturilor de peste 500.000 euro. De asemenea, ar putea fi aprobata introducerea unei noi reguli in ce priveste bugetele echilibrate si transferul activitatilor guvernamentale din provincie catre regiuni, pentru simplificarea administratiilor locale.
Aceste propuneri guvernamentale vor avea nevoie de un vot de incredere pentru aprobarea in Senat pe care il va cere inaintea reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE). Aprobarea va trebui obtinuta si din partea camerei inferioare a legislativului.
Una dintre masurile avute in vedere stabileste si cresterea varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, incepand cu 2014, fapt care ar putea duce la o detensionare a situatiei in randul cetatenilor. Chiar daca Banca Centrala a intervenit de mai multe ori pentru mentinerea randamentelor, imprumuturile Italiei au continuat sa creasca pe parcursul saptamanii. In continuare in Italia exista proteste fata de planul de austeritate actual.
Situatia instabila a Italiei este influentata negativ si de decizia luata recent de agentia Standard & Poor's de a reduce cu o treapta ratingul Italiei la A/A-1, cu perspectiva negativa, ca urmare a situatiei interne si a deteriorarii perspectivelor economice. Italia are in prezent o datorie publica de 1.900 miliarde de lei, suma reprezentand 120% din PIB.
Comunicatul transmis de agentia S&P arata ca situatia actuala a Italiei nu ofera prea multa incredere in ceea ce priveste atingerea tintelor stabilite pentru consolidarea economica: "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. in plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei". Aceasta situatie pare sa urmeze in prezent scenariul prin care a trecut Grecia atunci cand a avit parte de retrogradari succesive, precum si de o majorare substantiala a TVA-ului. Agentia Moody's va anunta in circa trei saptamani daca va reduce ratingul Italiei.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor