Reflectarea in contabilitate a avantajelor in natura
Acordarea de avantaje in natura la nivelul unei societati face parte din politica acesteia, fiind considerata o intelegere contractuala sau tacita intre reprezentantii societatii si angajatii sai. De multe ori, acordarea de avantaje in natura pentru salariati constituie o buna practica a societatii de stimulare a salariatilor.
Reflectarea in contabilitate a acordarii acestor avantaje se face avandu-se in vedere continutul economic al tranzactiilor efectuate, respectandu-se astfel principiul contabil prevalenta economicului asupra juridicului.
Din punct de vedere fiscal (impozit pe venit, T.V.A., impozit pe profit) se respecta prevederile fiscale din Codul fiscal.
Conform legislatiei actuale, sunt considerate venituri din salarii, toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de...
Pentru mai multe detalii apasati aici

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile care depasesc limitele a doua din criteriile de marime prevazute la pct. 3 alin. (1) din reglementarile mentionate intocmesc situatii financiare anuale din componenta carora face parte „Situatia fluxurilor de trezorerie”.
Entitatile care nu depasesc limitele a doua din criteriile de marime prevazute la pct. 3 alin. (2) din aceste reglementari intocmesc situatii financiare simplificate, la care pot adauga optional si „Situatia fluxurilor de trezorerie”. Obiectivul „Situatiei fluxurilor de trezorerie” este de a prezenta informatii cu privire la miscarile de numerar si de echivalente de numerar ale unei entitati, care clasifica fluxurile de trezorerie in timpul perioadei pe activitati de exploatare, investitie si finantare.
Entitatea care hotaraste ca aceasta situatie sa constituie componenta a situatiilor financiare anuale, trebuie sa prezinte informatiile continute de situatia fluxurilor de trezorerie pentru doua perioade succesive. Aceasta pentru ca informatiile cuprinse in toate componentele situatiilor financiare anuale sa poata fi comparabile...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea in contabilitate a activitatilor de demolare a cladirilor si constructia altora noi
Ultimii ani au adus o crestere semnificativa a activitatii de constructie, atat in mediul urban, cat si in mediul rural.
Societatile de constructii efectueaza lucrarile fie in contul clientului, pe terenul acestuia cu predarea la cheie a constructiei, fie prin achizitia terenului si ridicarea constructiei in regie proprie, urmand ca imobilul sa fie ulterior inchiriat, vandut sau utilizat pentru necesitati proprii.
Societatile de constructii efectueaza lucrarile fie in contul clientului, pe terenul acestuia cu predarea la cheie a constructiei, fie prin achizitia terenului si ridicarea constructiei in regie proprie, urmand ca imobilul sa fie ulterior inchiriat, vandut sau utilizat pentru necesitati proprii...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare
Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare
Â
Â
 Contabilitatea provizioanelor pentru restructurare
Â
In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, provizioanele sunt destinate sa acopere datoriile a caror natura este clar definita si care la data bilantului este probabil sa existe sau este cert ca vor exista, dar care sunt incerte in ceea ce priveste valoarea sau data la care vor aparea.
Provizioanele nu isi au expresia in fonduri financiare care se gasesc depozitate undeva. Provizioanele sunt simple conventii contabile care, in fapt, urmaresc sa se evite distribuirea unor sume din profitul entitatii catre actionari, nedistribuirea lor avand un efect asupra disponibilitatilor banesti ale entitatii. Din punct de vedere operational insa, se poate dispune de aceste sume pentru activitatea curenta, rolul provizioanelor fiind acela de mentinere a capitalului financiar.
Practic, provizioanele nu reprezinta altceva decat corelarea inregistrarilor scriptice cu ceea ce se prezinta de fapt in activitatea entitatii, corelare facuta prin reglarea valorii activelor si datoriilor inregistrate in evidentele contabile la costul istoric si aducerea lor la valoarea de utilitate sau valoarea justa...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.