Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Avantaje in natura. Exemple de inregistrari contabile si studii de caz utile

Data actualizarii: 09 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avantaje in natura. Exemple de inregistrari contabile si studii de caz utile
avantaje in naturamonografie avantaje in naturaajustare tva

In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate. Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului. In cele ce urmeaza va propunem spre consultare doua studii de caz privind avantajele in natura.​

Acordare vouchere servicii medicale. Avantaje in natura

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Acordare vouchere servicii medicale. Avantaje in natura

Intrebare: Societatea achizitioneaza vouchere de servicii medicale de la un spital privat, pe care le acorda salariatilor sai. Voucherele sunt in valoare de 500 lei si sunt nenominale.

Se pot incadra aceste cheltuieli ca fiind neimpozabile din punctul de vedere al impozitului si contributiilor salariale? Se pot incadra aceste cheltuieli ca si cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit?

Raspuns:
Conform prevederilor de la art. 68 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, sunt deductibile limitat, primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

Art. 68
(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
h) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
La pct. 7 alin. (6) din Normele metodologice, se prevede ca, limita echivalentului in euro a cheltuielilor deductibile limitat, prevazuta la art. 68 din Codul fiscal, se transforma in lei la cursul mediu comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul in care s-a efectuat plata.
Prin urmare, sunt deductibile in limita a 400 de euro, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, calculate la cursul mediu comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru anul in care s-a efectuat plata.
Totusi, aceasta facilitate se aplica doar in cazul abonamentelor medicale, nu si pentru servicii medicale/ vouchere de servicii medicale.
Daca factura primita de firma nu reprezinta un abonament medical, ci servicii medicale, inclusiv vouchere de servicii medicale, aceasta nu poate fi incadrata in limita deductibila de 400 euro/an si nici nu beneficiaza de scutire de impozite si contributii sociale pentru salariat.

In acest caz, voucherele de servicii medicale reprezinta avantaj in natura pentru salariat, fiind supus impozitului pe venit si contributiilor sociale.

Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

ART. 25 - Cheltuieli
(2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Prin urmare, orice cheltuieli cu salariile (in speta avantaj in natura impozabil), vor fi considerate cheltuieli deductibilile la calculul impozitului pe profit.

Avantaje in natura. Data evidentierii in contabilitate

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Avantaje in natura. Data evidentierii in contabilitate

Intrebare: "In compania noastra, luna contabila se inchide pe 25 ale lunii curente. De asemenea, salariile sunt calculate in doua transe: pana pe data de 16 se aduna documentele aferente transei estimate pentru luna curenta, care se plateste pe 20-21 ale lunii, urmand ca finalul (ajustat de concediile medicale in cele mai dese situatii) sa fie realizat pe data de 10 ale lunii urmatoare.

Facturile pentru avantajele in natura care sosesc dupa data de 16 ale lunii curente pot fi inregistrate in contabilitatea lunii curente, dar incluse pe stat ca avantaje in natura pentru luna urmatoare?"

Raspuns: Avantajele salariale sunt supuse impozitului pe venit conform 76 alin. 2 lit. s si alin. 3 lit. b din Codul fiscal, precum si tuturor contributiilor sociale obligatorii conform art. 139 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 3 alin. 1 din Normele metodologice (pentru CAS), art. 157 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 11 alin. 1 din Normele metodologice (pentru CASS) si art. 220 4 alin. 1 din Codul fiscal (pentru CAM).

Potrivit pct. 12 alin. 4 din Normele metodologice de aplicare, avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.

Monografia contabila:

- recunoasterea pe venituri a avantajului acordat (la pret de piata):
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariul (eventual, in plus, cu o suma necesara acoperii obligatiilor suplimentare aferente avantajului impozabil, ce poate fi acordata sub forma de prima):
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate

- recunoasterea pe cheltuieli de personal a avantajului in natura acordat:
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- retinerea contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salarii:
421 Personal - salarii datorate = %
4315 Contributia de asigurare sociale
4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate
444 Impozitul pe venituri de natura salariilor

- inregistrarea contributiei asiguratorie pentru munca datorata de societate:
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

- decontarea avantajului acordat in natura:
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

- plata ulterioara a salariului net:
421 Personal - salarii datorate = 5311 Casa in lei /5121 Conturi la banci.

Deoarece avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului, apreciez ca odata efectuate cheltuielile, asa cum rezulta din data facturii, deja trebuie evidentiate pe statul de salarii un asemenea avantaj, deoarece trebuie corelate veniturile cu cheltuielile asociate la ddata documentului primit (facturii):

- recunoasterea pe venituri a avantajului acordat (la pret de piata):
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri din exploatare

- inregistrarea cheltuielilor cu salariul (eventual, in plus, cu o suma necesara acoperii obligatiilor suplimentare aferente avantajului impozabil, ce poate fi acordata sub forma de prima):
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate.

Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: unsplash.com

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X