Confruntate cu restringerea drastica a finantarilor bancare din motiv de criza, vor nu vor, pentru a supravietui, companiile trebuie sa se orienteze acum spre noi surse de lichiditati. Una dintre solutii poate fi factoring-ul.
Chiar daca suna “pretentios”, factoringul este o solutie simpla.
Cum scapati de datornici
Factoring-ul reprezinta cedarea facturilor pe care firmele le au de incasat catre companii specializate in gestionarea acestor creante.
Cu alte cuvinte, factoring-ul se realizeaza prin vinzarea creantelor (facturilor neincasate), acumulate de o companie, catre o entitate, adesea o filiala a unei banci, cu un anumit discount.
Aceasta institutie incepe demersurile pentru recuperarea sumelor datorate, obtinind profit atunci cind reuseste sa stringa o suma mai mare decit pretul pe care l-a platit pentru creante. “Intreprinzatorii au nevoie de un alt raport de forte decit debitor-creditor. In ultima perioada s-au depersonalizat relatiile dintre banci si companii.
O companie nu trebuie sa fie doar un caz pentru banca, are nevoie de un finantator care sa fie partenerul sau”, a declarat Dan Stoica, presedintele firmei de consultanta financiara RomFactor la un seminar de profil.
Valoarea pietei romanesti de factoring a fost anul trecut de 1,8 miliarde de euro, in crestere cu 63, 64% fata de 2007, astfel ca gradul de penetrare a acestor servicii in Romania este de doar 0,52%, fata de 7-7,5% media din Uniunea Europeana.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
La nivel mondial activeaza 1.600 de companii, iar valoarea pietei in 2008 a fost de 1.224 miliarde de euro, din care Marea Britanie si Irlanda au contribuit cu 18,94%, Franta cu 10,99%, iar Italia cu 9,99%.
RomFactor, 7Plus