email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accesul la programul IMM Factor a fost simplificat. Grantul acopera 50% din valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni

Accesul la programul IMM Factor a fost simplificat. Grantul acopera 50% din valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni
imm factorfirmemonitorul oficial
Guvernul a modificat programul IMM Factor printr-o noua ordonanta de urgenta, astfel incat sa simplifice accesul firmelor la finantare. Noile modificari aduse programului IMM Factor au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 245 din 11 martie 2021 si au fost introduse prin OUG 15/2021.
 
Scopul Programului IMM FACTOR este sprijinirea accesului la finantare al IMM-urilor prin acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru creditele pe termen scurt acordate pentru finantarea creditului comercial. 
 
Desi programul a fost oficializat din 26 august 2020, prin OUG nr. 146/2020, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru implementare la finalul lunii noiembrie. Iar statul a imbunatatit programul prin cateva schimbari importante. 
 
Potrivit noului document oficializat, costul aferent finantarilor de tip factoring, acoperit prin grant in procent de 50% din bugetul Ministerului Finantelor, este dobanda aferenta sumelor avansate de finantator beneficiarului. Grantul acopera 50% din valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni de la data acordarii finantarii, iar costurile de garantare sunt acoperite de grant pe toata perioada de valabilitate a garantiei, aferente facilitatilor de factoring acordate pana la data de 30 iunie 2021, in cadrul schemei.
 

OUG 15/2021 - modificari la IMM Factor: continutul actului normativ. 

Denumire completa: Ordonanta de urgenta nr. 15 din 10 martie 2021 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia

 

 
 
 
In contextul actual, pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia de COVID-19, care se manifesta cu o deosebita acuitate asupra IMM-urilor, au fost aprobate masuri de sprijin pentru aceste categorii de intreprinderi prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia,
 
deoarece de la intrarea in vigoare a Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia au fost identificate o serie de aspecte si constrangeri care ingreuneaza implementarea facilitatilor de finantare si garantare oferite prin program, se impun o serie de modificari legislative de natura sa simplifice si sa flexibilizeze accesul la finantare a IMM-urilor, precum si sa atraga un numar semnificativ de finantatori participanti in program,
 
intrucat modificarile propuse conduc la crearea unui cadru mult mai functional de implementare a programului, adaptat atat cerintelor sectorului IMM in contextul actual, cat si derularii corespunzatoare a acestuia de catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare din Romania,
 
ca urmare a aprobarii Deciziei Comisiei Europene C (2020) 8349 final este necesara corelarea prevederilor aplicabile schemei de ajutor de stat cu legislatia aferenta programului,
 
consecintele neadoptarii acestor masuri ar aduce grave prejudicii activitatii economice a unui numar semnificativ de intreprinderi mici si mijlocii din toate sectoarele de activitate din Romania, corelat cu aparitia unor efecte la nivel social determinate de disponibilizarea unei mase semnificative a salariatilor din Romania care in prezent sunt angajati in intreprinderile mici si mijlocii, cu implicatii negative asupra procesului de relansare economica,
 
intrucat statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea continuarii si relansarii activitatii economice si elementele mai sus prezentate vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,
 
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
 
Articolul I
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 780 din 26 august 2020, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. La capitolul I sectiunea 1, alineatele (1) si (4) ale articolului 2 vor avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 2
 
(1) Pentru facilitatile de factoring, Ministerul Finantelor acorda un grant care acopera costurile de garantare, respectiv comisionul de risc si comisionul de administrare, in procent de 100% din bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni Generale, de la titlul 55 „Alte transferuri“ alineatul 55.01.46 „Transferuri catre intreprinderi in cadrul schemelor de ajutor de stat“, in cadrul schemei de ajutor de stat prevazute la cap. II.
...............................................................................................
(4) Costul aferent finantarilor de tip factoring, acoperit prin grant in procent de 50% din bugetul Ministerului Finantelor, este dobanda aferenta sumelor avansate de finantator beneficiarului.
 
2. La capitolul II sectiunea a 2-a punctul 2.2, alineatele (1) si (4) ale articolului 14 vor avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 14
(1) Intreprinderile mici si mijlocii care au contractat finantarile garantate conform art. 1 alin. (4) beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea integrala a comisionului de risc si a celui de administrare si din valoarea rezultata prin aplicarea unui procent de 50% la valoarea dobanzilor, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 800.000 euro per intreprindere.
...............................................................................................
(4) Grantul acopera 50% din valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni de la data acordarii finantarii, iar costurile de garantare sunt acoperite de grant pe toata perioada de valabilitate a garantiei, aferente facilitatilor de factoring acordate pana la data de 30 iunie 2021, in cadrul schemei.
 
3. La capitolul II sectiunea a 4-a, alineatul (1) al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 17
(1) Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit garantii de stat, acorduri de finantare in legatura cu granturile prevazute la art. 14, este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 30 iunie 2021. Perioada de acordare a granturilor care acopera costurile de finantare este de 8 luni de la data acordarii finantarii, iar perioada de acordare a granturilor care acopera costurile de garantare este de maximum 12 luni de la data acordarii garantiei.
 
Articolul II
 
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, acordarea grantului pana la data de 30 iunie 2021 se realizeaza conform schemei de ajutor de stat prevazute la cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si data de 30 aprilie 2022.
 
(2) Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, prevazuta la cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2020, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit contracte de garantie/acorduri de finantare aferente, este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 30 iunie 2021.
 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm factorfirmemonitorul oficial

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 Martie 2021


Votati articolul "Accesul la programul IMM Factor a fost simplificat. Grantul acopera 50% din valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 12 Martie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X