email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectare in contabilitate a avansurilor de trezorerie

avans de trezoreriecontabilitate

Avansurile de trezorerie sunt sume incredintate de firma catre angajatii proprii fie in vederea efectuarii unor deplasari in interesul firmei, fie in vederea realizarii unor plati in numerar pentru diverse achizitii ce nu pot fi achitate prin banca. Sumele depuse la banci si sumele in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, in vederea efectuarii unor plati in favoarea entitatii, se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte.

Avansurile de trezorerie se pot acorda in lei sau valuta. In cazul in care se acorda in devize, la decontarea lor pot aparea diferente de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, care se inregistreaza in contabilitate.

Pentru avansurile de trezorerie, Ordinul nr. 1.752/2005 prevede cateva situatii particulare in care soldul contului 542 „Avansuri de trezorerie“, pentru a reflecta correct substanta tranzactiei, este transferat in soldul altui cont corespondent:

– debitele provenite din avansuri de trezorerie nedecontate, se inregistreaza ca alte creante in legatura cu personalul – contul 428 „Alte datorii si creante in legatura cu personalul“.
– sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului, se evidentiaza in contul de debitori diversi (articol contabil 461 „Debitori diversi“ = 542 „Avansuri de trezorerie“).

In legatura cu deductibilitatea cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare la calcularea impozitului pe profit va precizam ca acestea sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata, asa cum sunt precizate in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificata si completata, art. 21 alin. (3) lit. b): „suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice“.

Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 din 21.12.2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, stabileste la articolul 9 ca persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avans de trezoreriecontabilitate


Data aparitiei: 12 Octombrie 2009

Votati articolul "Reflectare in contabilitate a avansurilor de trezorerie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X