email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut pentru asociatul unic: in ce conditii se poate acorda?

Imprumut pentru asociatul unic: in ce conditii se poate acorda?
imprumut asociatimprumut administratorcontract de imprumut

Studiul de caz propus mai jos analizeaza conditiile in care o firma poate acorda un imprumut unui asociat care este si administrator, evaluand cadrul legal aplicabil.

Imprumut acordat asociatului unic - studiu de caz

Intrebare: "In ce conditii firma poate acorda un imprumut asociatului sau care este si administrator? Este permis ca asociatul sa ia bani cu imprumut de la firma sa? Daca da, in ce conditii?"

Raspuns: Bunurile societatii (inclusiv disponibilul din banca) nu pot fi utilizate in folosul propriu al asociatului unic, ci doar in scopul intereselor societatii.

Asociatul unic poate utiliza disponibilul societatii sub forma de dividende (inclusiv dividende interimare), salariu, avans de trezorerie sau chiar imprumut asociat doar pe baza unui document justificativ, respectiv hotarare AGA, stat salariu, ordin de deplasare, contract de imprumut, care sa ateste dreptul persoanei in cauza de a i se vira o suma de bani cu un anumit titlu.

Legea societatilor nr. 31/1990, republicata pedepseste abuzul de bunuri sociale, respectiv prevede la art. 272 alin. 1 pedeapsa cu inchisoare sau cu amenda pentru fondatorul, administratorul sau reprezentantul legal al societatii care foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect ori care se imprumuta de la societate cu o suma superioara limitei de 5.000 euro prevazuta la art. 144 4 alin. 3 lit. a din lege.

Asadar, parerea mea este ca se poate acorda un imprumut asociatului unic numai in baza unui document justificativ-contract de imprumut, care sa stea la baza efectuarii viramentului bancar si in limita sumei de 5.000 euro.

Imprumutul se va efectua numai prin banca.

Dpdv contabil, creanta societatii fata de asociat se va inregistra:
461 = 5121

Daca s-a stabilit plata imprumutului in rate, inregistrarea contabila este:
5121 = 461

Daca in contract este prevazuta si dobanda, atunci la fiecare scadenta a dobanzii se va inregistra venitul din dobanda:
461 = 766

Si:

Incasarea dobanzii:
5121 = 461

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumut asociatimprumut administratorcontract de imprumut


Data aparitiei: 21 August 2024

Votati articolul "Imprumut pentru asociatul unic: in ce conditii se poate acorda?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Examenul de acces la stagiul CECCAR 2024: 5 intrebari cu raspunsuri clare, fara ambiguitati

    • Obtinerea calitatii de expert contabil reprezinta un moment important in cariera oricarui contabil. Aceasta realizare nu atesta doar competenta in domeniul contabilitatii, ci deschide noi perspective de cariera, contribuind la dezvoltarea personala si profesionala.    Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR din 26-27 septembrie 2024 este un examen obligatoriu pentru o...» citeste mai departe aici

  • Impozit MICRO pentru un nou SRL: Ce conditii trebuie indeplinite daca aveti deja o firma cu acelasi cod CAEN

    • In urmatorul studiu de caz se analizeaza posibilitatea infiintarii unei societati cu raspundere limitata (SRL) cu asociat unic, avand codul CAEN 6201 – „Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)”. Problema fiscala de interes este daca noua societate poate opta pentru regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor (cota de 3%), in conditiile in care asociatul unic are deja o alta societate cu acelasi domeniu de activ...» citeste mai departe aici

  • Inregistrare punct de lucru cu peste 5 salariati: CUM se declara la ANAF

    • Cu privire la deschiderea unui punct de lucru, va reamintim ca, indiferent de numarul de salariati care lucreaza la respectivul sediu secundar, acesta trebuie declarat la ANAF.​ Urmatorul studiu de caz isi propune sa clarifice demersurile necesare pentru declararea unui punct de lucru cu 7 salariati la ANAF si sa ofere o interpretare a obligatiilor legale aferente pentru a asigura conformitatea cu cerintele impuse de legislatia fiscala. In acest context avem ...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: principalele masuri reglementate prin OUG 107/2024

    • Ministerul Finantelor a finalizat legislatia subsecventa a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar in anul 2024, publicata in Monitorul Oficial nr.905 si intrata in vigoare in 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabileste procedura de aprobare, referatul si anexele sunt publicate la rubrica ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X