Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

Data aparitiei: 28 Martie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!
imprumut asociatimprumut firma catre asociat

In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare.

Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz

Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este suma maxima? Plata acestui imprumt se poate face prin numerar? Care este textul de lege aplicabil?"

Raspuns: Bunurile societatii (inclusiv disponibilul din banca) nu pot fi utilizate in folosul propriu al asociatului unic ci doar in scopul intereselor societatii. Asociatul unic poate utiliza disponibilul societatii sub forma de dividende (inclusiv dividende interimare), salariu, avans de trezorerie sau chiar imprumut asociat doar pe baza unui document justificativ, respectiv hotarare AGA, stat salariu, ordin de deplasare, contract de imprumut, care sa ateste dreptul persoanei in cauza de a i se vira o suma de bani cu un anumit titlu.

Legea societatilor nr. 31/1990, republicata pedepseste abuzul de bunuri sociale, respectiv prevede la art. 272 alin. 1 pedeapsa cu inchisoare sau cu amenda pentru fondatorul, administratorul sau reprezentantul legal al societatii care foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect ori care se imprumuta de la societate cu o suma superioara limitei de 5.000 euro prevazuta la art. 144 4 alin. 3 lit. a din lege.

Asadar, parerea mea este ca se poate acorda un imprumut asociatului unic numai in baza unui document justificativ-contract de imprumut, care sa stea la baza efectuarii viramentului bancar si in limita sumei de 5.000 euro.

Imprumutul se va efectua numai prin banca.

Dpdv contabil, creanta societatii fata de asociat se va inregistra:
461 = 5121

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.



Foto: pixabay.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X