email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6. Cum sa prezentati, in situatiile financiare anuale, instrumente de finantare si plasamente financiare

Cuvinte cheie:

  • la intrarea in patrimoniu
  • regulile de evaluare
  • evaluarea actiunilor si a obligatiunilor
  • prezentare detaliata
  • prezentarea instrumentelor financiare cu risc crescut
  • unde sa faceti prezentarea

Cum sa prezentati, in situatiile financiare anuale,instrumentele de finantare si plasamentele financiare

Evaluarea corecta a plasamentelor financiare

Cu ocazia intarii in patrimoniu, plasamentele financiare au fost evaluate la cost – care devine in fapt costul istoric.

In cazul dobandirii cu titlu gratuit, evaluarea la intrarea in patrimoniu se va face la pretul pietei, respectiv la valoarea de utilitate.

Regulile cu privire la evaluarea instrumentelor financiare sunt detaliate de Standardul IAS 39 „Instrumente financiare: recunoastere si evaluare“. Acesta pune la baza evaluarii instrumentelor financiare valoarea justa.

Momentul recunoasterii in patrimoniu a instrumentelor financiare este de regula momentul contractarii acestora, indiferent de momentul la care este stabilita executia contractului.

Momentul eliminarii instrumentelor financiare din patrimoniu este fie momentul vanzarii, fie al expirarii acestora, fie momentul schimbului pentru alte instrumente financiare.

Daca pe perioada detinerii titlurilor, se constata cu ocazia inventarierii ca exista elemente care indica o diminuare de valoare fata de costul istoric, aceasta se va reflecta prin constituirea de provizioane pentru deprecierea instrumentelor financiare, pe categorii.

Standardul IAS 39 distinge intre instrumentele financiare detinute cu scopul revanzarii si instrumentele financiare detinute ca imobilizari financiare. Acestea din urma se supun amortizarii, conform duratei lor de viata economica.

Pentru instrumentele financiare detinute cu scopul revanzarii, determinarea practica a pretului pietei este posibila numai in conditiile in care pentru titlurile respective (actiuni sau obligatiuni) exista o piata continua, cu tranzactii frecvente si de anumite dimensiuni care sa indice un interes activ al operatorilor pentru titlul respectiv.

In conditiile in care piata are un caracter mai curand sporadic, este nerealist sa luati decizii de evaluare pe baza cotatiilor unei astfel de piete.

IMPORTANT:

Atunci cand faceti evaluarea, aveti in vedere in primul rand valoarea avantajelor economice viitoare pe care le va genera cedarea titlului respectiv.

Cea mai prudenta abordare este inregistrarea diferentelor favorabile de pret numai cu ocazia cedarii titlurilor si provizionarea oricaror diferente nefavorabile daca exista circumstante care sa indice imposibilitatea recuperarii integrale a costului titlurilor.

Prezentarea instrumentelor financiare in situatiile financiare anuale

– Lista de control –

Prezentarea este reglementata de Standardul 32 si impune respectarea urmatoarelor reguli:

Prioritatea substantei contractului economic care a generat instrumentele financiare respective (clasificarea ca instrument de capital sau de creanta facuta initial urmand a fi mentinuta pe tot parcursul detinerii instrumentului respectiv).

Prezentati pe clase instrumentele financiare detinute si detaliati-le astfel incat utilizatorii situatiilor financiare sa poata aprecia toate aspectele legate de dimensiunea fluxurilor financiare viitoare, termenul de realizare a acestora si riscurile asociate.

Descrieti politicile contabile utilizate pentru recunoasterea bilantiera a instrumentelor financiare si pentru masurarea valorii acestora.

Pentru instrumentele financiare semnificative ca risc pentru intreprindere, detaliati:

-valoarea nominala;

-data expirarii sau data realizarii;

-posibilitatile de recuperare in avans;

-posibilitatile de schimb cu alte instrumente financiare;

-periodicitatea incasarilor viitoare;

-dobanda, dividendul sau alte modalitati de fructificare a instrumentului financiar respectiv;

orice conditii contractuale care, daca survin, ar putea modifica semnificativ ceilalti termeni contractuali.

Descrieti impactul riscului fata de rata dobanzii pe piata (de exemplu, prin calcularea impactului modificarii acestei rate cu 5% pe perioada detinerii titlurilor).

Mentionati riscul de credit – orice concentrare semnificativa a creditului acordat unei alte entitati economice.

Prezentati detaliat instrumentele financiare emise de intreprindere, cu descrierea obligatiilor prezente si viitoare asumate in legatura cu acestea.

Prezentati detaliile cu privire la plasamentele financiare atåt in bilant, in cadrul postului „Alte investitii financiare pe termen scurt“, cat si in situatia fluxurilor de trezorerie, in sectiunea „Fluxuri de numerar din activitati de investitii“ (pentru obligatiuni proprii emise, prezentarea se va face in sectiunea „Fluxuri de numerar din activitati de finantare“).

Partea cea mai importanta a informatiilor cu privire la plasamentele financiare trebuie sa fie cuprinsa in notele explicative care insotesc situatiile financiare anuale, mai ales cu privire la elementele extrabilantiere ale acestora si la riscurile asociate.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 28 Februarie 2006

Votati articolul "6. Cum sa prezentati, in situatiile financiare anuale, instrumente de finantare si plasamente financiare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X