email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere TVA reparatii auto

TVAOUG 16/2001Legea 51/2006Legea 101/2006

 

de Adrian Benta, valabil la 29-Mar-2010

Intrebare: Societatea cu obiect de activitate colectare si valorificare deseuri are dreptul de a deduce TVA pentru: reparatii si inretinere auto, piese schimb necesare parcului auto al societatii?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Consideram din context ca utilizarea parcului auto se face in scopul realizarii obiectului de activitate, colectare si valorificare deseuri, iar analiza raspunsului vom analiza si faptul ca societatea dispune de autoturisme de persoane cat si alte tipuri de mijloace de transport.
Incidente intrebarii sunt prevederile art. 145 din codul fiscal ce prevad:

"Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.


(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in România;

Atfel putem afirma ca pentru mijloacele de transport utilizate in activitatea curenta, autocompactoare, autogunoiere, maturarite, deducerea TVA este permisa pentru intretinere, reparatii, piese de schimb si alte activitati de service.
In ce priveste TVA aferent reparatiilor, piesele de schimb pentru autoturisme, consideram ca prevederile limitative  prevazute la art.. 1451 din codul fiscal "Limitari speciale ale dreptului de deducere" nu sunt incidente situatie descrise de intrebare, aceste restrictii actionand in cazul combustibililor si achizitie de autoturisme.
Chiar daca nu este explicit definite coniseram util de analizat incidenta deducerii TVA in cazul in care societatea aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 cod fiscal: "Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 150 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atât furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153.
(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
a) livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de OUG 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare; (...)
(3) Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii prevazute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul prevazut la art. 156 indice 2, atat ca taxa colectata, cât si ca taxa deductibila. Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147 indice 1.
(4) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atât furnizorii, cât si beneficiarii. Prin norme se stabilesc responsabilitatile partilor implicate in situatia in care nu s-a aplicat taxare inversa.

O prima observatie in aplicare a acestor prevederi este ca aplicarea masurii de taxare inversa pentru livrarile de deseuri, catre un platitor de TVA din Romania , este obligatorie, respectiv furnizorul nu va inscrie TVA pe factura ci va trece " taxare inversa" in rubrica pentru TVA. Inregistrarea in decont a taxarii inverse o va face numai beneficiarul. Si mai amintim ca taxarea inversa nu este o scutire de TVA ci o simplificare a modului de decontare intre furnizor si client.
O a doua observatie este ca livrarea de deseuri ar trebui inteleasa in contextul prevazut de Legea 51/2006, cu modificari ulterioare, privind serviciile de utilitati publice, si a Legii 101/2006, cu modificari ulterioare, privind salubrizarea localitatii sau a prevederilor privind colectarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) caz mai putin intalnit.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Atfel, chiar daca efectiv TVA nu este evidentiat in factura emisa de furnizor la livrarea deseurilor, din punctul de vedere al deducerii TVA la achizitiile aferente acestor livrari, inclusiv pentru reparatii si intretinerea parcului auto, se exercita dreptul de deducere, conform prevederilor amintite anterior, descrise la art. 145 din codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAOUG 16/2001Legea 51/2006Legea 101/2006


Data aparitiei: 29 Martie 2010

Votati articolul "Deducere TVA reparatii auto":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X