Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Acoperirea pierderilor din anii precedenti

Data actualizarii: 23 Aprilie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inregistraripierderi

 

Pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti sunt corecte urmatoarele inregistrari?

-la data Hotararii AGA (adica 30.11.2009)-

4551 = 758

„Actionari/ asociati – conturi curente” „Alte venituri din exploatare”

121 = 1068

„Profit sau pierdere” „Alte rezerve”

1068 = 117

„Alte rezerve” „Rezultatul reportat”

Referitor la inregistrarile privind rezultatul exercitiului financiar trebuie sa avem in vedere cateva aspecte asa cum sunt prevazute in Ordinul nr. 3.055/2009, cu privire la reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene.

Atentie

Prevederile sunt aplicabile incepand cu data de 01.01.2010, data de la care se abroga vechile prevederi conforme cu Directiva a-IV-a ale Ordinului nr. 1.752/2005.

In acest sens exista o modificare foarte importanta care se refera la eliminarea prevederii din vechiul Ordin nr. 1.752/2009 in care aveam specificat ca entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.

Ordinul nr. 1.752/2005 prevedea la punctul 222:

„( 4) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 Repartizarea profitului” = 106 Rezerve” .

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 Rezultatul reportat” , de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii .”

Atentie

Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.

Alte prevederi ale inregistrarilor specifice privind rezultatul exercitiului financiar asa cum se ragasesc in Ordinul nr. 3.055/2009:

Art.248 (...)

(5) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 Repartizarea profitului” = 106 Rezerve”.

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 Rezultatul reportat”, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.

(6) Inchiderea conturilor 121 Profit sau pierdere” si 129 Repartizarea profitului” se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.

(7) In contul 117 Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.”

Astfel, din inregistrarile propuse, este aplicabila conform Hotararii AGA la data de 30.11.2009 numai renuntarea la creantele din credit asociat, cu respectarea prevederilor legale de impozitare a veniturilor rezultate:

4551 = 758

„Actionari-asociati conturi curente” „Alte venituri din exploatare”

  • Dupa inchiderea exercitiului financiar si stabilirea profitului aferent se pot face urmatoarele inregistrari:

129 = 1068

„Repartizarea profitului” „Alte rezerve”

  • In conformitate cu art. 248 alin.(6), conturile 121 si 129 vor ramane cu soldurile corespunzatoare la sfarsitul anului 2009, urmand a fi inchise la inceputul lui 2010:

121 = 129

„Profit sau pierdere” „Repartizarea profitului”

  • Si, in cazul in care mai avem profit nerepartizat:

121 = 117

„Profit sau pierdere” „Rezultatul reportat”

In anul 2010 este nevoie de o noua Hot a ra re AGA care sa decida repartizarea rezultatului aferent lui 2009 ca si acoperirea pierderilor din anii precedenti in baza contului 1068, cu mentiunea ca, in prealabil s-a constituit rezerva minima legala.

  • Asadar, acoperirea pierderilor din anii precedenti se va efectua la data noii Hotarari AGA din 2010 si care va insoti situatiile financiare aferente anului 2009:

1068 = 117

„Alte rezerve” „Rezultat reportat”






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X