email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.1. Cadrul juridic

Cuvinte cheie:

  • cadru juridic
  • reglementare
  • accesul la profesia de expert contabil
  • acces la profesia de contabil autorizat
  • persoane juridice autorizate
  • alternativa pentru firmele mici

Ordonanta Guvernului nr. 89/1998 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor auto-reglementare rizati, aprobata si modificata prin Legea nr. 186/1999, stabileste:

„Art. 3. – (1) Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, la care sa se obtina cel putin media 7 si minimum nota 6 la fiecare disciplina, efectuarea unui stagiu de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.“

„Art. 4. – (1) Se poate prezenta la examenul de admitere prevazut la art. 3 pentru profesia de expert contabil persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are capacitate de exercitiu deplina;

b) are studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma

recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale si practica in specialitate de cel putin 3 ani, sau studii economice superioare si practica in specialitate de cel putin 5 ani; c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale. (2) La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii si conferentiarii universitari, doctorii in economie si doctorii docenti, cu specialitatea finante sau contabilitate, au acces la profesia de expert contabil pe baza titlului de doctor, cu indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si c) si sustinerea unui interviu privind normele de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati.

Art. 5. – Se poate prezenta la examenul prevazut la art. 3 pentru profesia de contabil autorizat persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are capacitate de exercitiu deplina;

b) are studii economice superioare, studii economice medii, studii medii, altele decat economice, cu diploma sau licenta, dupa caz, recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale, si cu o vechime in specialitate de 2 ani, cea cu studii superioare, de 3 ani, cea cu studii economice medii, si de 5 ani, cea cu studii medii in alt domeniu decat cel economic;

c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale.“

Asadar expertii contabili (persoane fizice) obtin aceasta calitate in baza legii, a unei experiente profesionale minime stabilite de lege si in urma unor examene profesionale organizate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), organizatie profesionala specializata Persoanele respective pot proba calitatea de expert contabil prin legitimatia emisa de CECCAR, care este vizata anual.

IMPORTANT:

Nu ezitati sa verificati legitimatia persoanelor cu care intentionati sa colaborati. Fiti atent la viza anuala, care trebuie sa fie pentru anul in curs.

Atentie! Calitatea de expert contabil este incompatibila cu statutul de persoana angajata cu contract de munca. Cand un expert contabil se angajeaza cu contract de munca i se suspenda calitatea de profesionist contabil independent si deci nu mai poate efectua lucrari pe baza de contract. Viza CECCAR nu i se mai acorda pentru anul respectiv.

Toate cele de mai sus sunt valabile si pentru contabilii autorizati, cu diferenta ca pot fi contabili autorizati si persoane cu studii medii, iar calificarea de contabil autorizat este mai restransa decat cea de expert contabil.

Persoanele juridice autorizate sunt acele persoane juridice care au indeplinit conditiile pentru a fi admise ca membri ai CECCAR si deci au aceleasi drepturi privitoare la practicarea profesiei ca si persoanele fizice. Actionarii unor astfel de persoane juridice sunt in mod obligatoriu minimum 50% experti contabili si contabili autorizati.

In cazul in care intreprinderea nu opteaza pentru organizarea unui compartiment distinct si nici nu incheie contract pentru conducerea contabilitatii proprii cu o persoana fizica sau juridica autorizata, are posibilitatea de a-si conduce contabilitatea prin alte mijloace (alte persoane).

In acest caz insa, contabilitatea ramane integral in raspunderea administratorului societatii sau a asociatilor daca acestia nu au numit un administrator.

Pentru aceste intreprinderi, Ministerul Finantelor Publice stabileste plafoane valorice ale cifrei de afaceri de la care intreprinderile respective sunt obligate sa incheie contracte cu persoane autorizate pentru intocmirea situatiilor financiare anuale.

Din punctul de vedere al costurilor, poate fi chiar avantajos pentru patronul unei afaceri de mica anvergura sa nu plateasca tarifele mai ridicate solicitate de o persoana autorizata care sa-i tina contabilitatea, ci sa foloseasca o alta persoana, urmand sa plateasca un profesionist numai de doua ori pe an – pentru intocmirea situatiilor financiare semestriale si anuale.

Aceasta practica lipseste insa intreprinderea respectiva de asistenta contabila de calitate, care in conditiile fluctuatiei legislative actuale poate fi esentiala (din necunoastere, intreprinderea se poate situa in afara legii, cu toate riscurile asociate).

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 06 Aprilie 2006


Votati articolul "2.1. Cadrul juridic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 06 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X