Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

2. Evaluarea elementelor patrimoniale si a tranzactiilor

Data actualizarii: 01 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuvinte cheie:

  • tratamentul contabil
  • obiectivul principal al contabilitatii
  • principiul prudentei
  • principiul continuitatii activitatii
  • evaluarea elementelor patrimoniale

Evaluarea elementelor patrimoniale si a tranzactiilor

Evaluarea elementelor patrimoniale constituie cea de-a doua parte din ceea ce se numeste tratament contabil al elementelor patrimoniale.

Tratamentul contabil se compune din recunoastere (decizia de a inregistra un anumit element patrimonial sau tranzactie) si evaluare (decizia cu privire la ce echivalent valoric se va utiliza in efectuarea respectivei inregistrari).

Tratamentul contabil al fiecarui element patrimonial poate fi:

  • standard asa cum este prescris de cadrul normativ contabil;
  • alternativ, daca cel standard nu ar duce la o imagine adecvata asupra respectivului element patrimonial sau respectivei tranzactii.

Pentru a determina ce tratament contabil trebuie aplicat in fiecare situatie, porniti de la obiectivul fundamental al contabilitatii, anume acela de a prezenta o imagine fidela a situatiei si performantei financiare ale intreprinderii.

Asadar, veti aplica acel tratament contabil care satisface in cea mai buna masura acest obiectiv.

Un alt principiu contabil cu influenta semnificativa asupra evaluarii este principiul prudentei, menit sa pondereze judecata profesionala a contabilului.

El impune ca sporirile de valoare in cazul activelor sa nu fie evidentiate decat odata cu realizarea bunurilor, iar diminuarile de valoare in cazul pasivelor sa fie evidentiate numai odata cu stingerea acestora.

Nu uitati influenta decisiva a principiului continuitatii activitatii, conform caruia evaluarea se va face pe baza presupunerii ca intreprinderea isi continua activitatea la un nivel obisnuit in viitorul previzibil.

Pe langa prevederile cuprinse in actele normative, tratamentele contabile sunt explicate in cadrul Standardelor Internationale de Contabilitate.

Desi poate nu sunteti printre intreprinderile ce trec deja la aplicarea IAS, totusi, principiile statuate de aceste documente sunt instrumente valoroase, a caror aplicare produce rezultate pertinente, care pot fi prezentate oricarui utilizator al situatiilor dvs. financiare.

In plus, obiectivul pe termen mediu (5 ani) este ca toate intreprinderile sa se alinieze cerintelor IAS, deci oricum la un anumit moment ne vom retrata cu totii evaluarile din bilanturi dupa aceste standarde.

Un fapt pozitiv este ca, din punctul de vedere al evaluarii, legislatia contabila in tara noastra este uniforma, Ordinul nr. 94/2001 continand numai nuantari ale principiilor deja cuprinse in Legea nr. 82/1991, republicata, si nu reglementari divergente sau contrare.

Momentele principale in care se pune problema evaluarii elementelor patrimoniale sunt intrarea in patrimoniu, inventarierea anuala (in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale) si iesirea din patrimoniu sau consumul.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X