email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea salarizarii va fi schimbata din temelii, dupa alte 13 modificari si 2 ordonante

legea salarizarii


Oficialii Ministerului Muncii au anuntat ca pana la sfarsitul anului va fi adoptata o noua lege a salarizarii in sistemul bugetar, desi aceasta lege este in vigoare de la inceputul anului. Motivul? Aplicarea legii a esuat pentru ca nu a fost de la inceput conceputa pentru a functiona.

Legea salarizarii, elaborata la presiunea acordului cu FMI, a fost discutata timp de cateva luni anul trecut de sindicate, patronate si de reprezentantii Ministerului Muncii si a avut cel putin 13 variante inainte ca Executivul condus de Emil Boc sa isi asume raspunderea pe proiectul legislativ (in luna septembrie).

Legea ar fi trebuit sa afecteze 1,4 milioane de salariati din sistemul bugetar si sa functioneze pe baza unei grile de ierarhizare in care raportul intre salariul minim pe economie si cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie de maximum 1 la 12, unde 12 este nivelul salarial al presedintelui Romaniei.

"Efectul general pe care l-a produs legea salarizarii a fost ca cei care au avut salarii mari le-au avut si mai mari, iar cei cu salarii mai mici au avut salarii si mai mici", sustine Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa.

Reprezentantii sindicatelor spun ca noua lege "va fi schimbata din temelii" si ca legislatia aflata in vigoare de la inceputul acestui an nu a reusit sa rezolve discrepantele din sistemul bugetar si nici nu a permis incadrarea corespunzatoare pe functii din cauza unor prevederi existente in contractele colective de munca incheiate la nivel national.

Este greu de spus daca noua lege va reusi sa produca efectele incepand cu anul 2011, atata timp cat cei care lucreaza in prezent la elaborarea proiectului de lege sunt aceiasi oameni care la finele lui 2009 elaborau aceeasi lege.

"Legea salarizarii va fi schimbata din temelii, va fi rescrisa dupa alte principii si va fi simplificata mult fata de varianta actuala. Daca va reusi sa produca efecte in urmatorii patru - cinci ani depinde de guvernul care va fi sau nu in stare sa o aplice si de modul in care va evolua economia", spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Desi inca de la inceputul anului s-au adus doua ordonante de urgenta care sa "ajute" la aplicarea legii, publicarea salariilor angajatilor de la stat pe site-urile ministerelor - la cererea presedintelui Traian Basescu - a demonstrat esecul legii salarizarii. Exemple de soferi cu salarii de peste 4.000 de lei si consilieri care castigau mai bine decat ministrul au fost intalnite in aproape toate ministerele.

"Oricum, legea trebuia schimbata radical, pentru ca incadrarile pe grila au fost facut cu pixul pe foaie, nu dupa niste criterii stabilite de dinainte", explica Dandea. Cu 560 de pagini, legea salarizarii, cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 de ani, a fost atacata si la Curtea Constitutionala, dar a fost declarata constitutionala de judecatori.

Noua grila a legii salarizarii unitare va fi finalizata si prezentata in dezbatere la inceputul lunii august, iar proiectul de lege urmeaza sa fie adoptat de Guvern la inceputul lunii septembrie. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Ministerului Muncii nu au putut fi contactati.

Sursa Ziarul Financiar 22/07/2010

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea salarizarii


Data aparitiei: 22 Iulie 2010

Votati articolul "Legea salarizarii va fi schimbata din temelii, dupa alte 13 modificari si 2 ordonante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X