Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a anuntat sambata, pe contul de Facebook, ca salariul minim pe economie creste de la 1 noiembrie anul acesta, si nu de la 1 ianuarie 2019, cum se anuntase initial. Totodata, salariul minim va fi diferentiat in functie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe tara si 2.350 lei salariul minim pentru angajatii cu studii superioare sau pentru angajatii cu 15 ani vechime.
“Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii si salarii”, iar “nu se aplica legea salarizarii”. Asta aud de la opozitie din doua in doua luni. Si iar raspundem: asa cum nu ne-am blocat pana acum si cum am gasit fondurile necesare platii pensiilor si salariilor, asa se va intampla si anul viitor. Legea salarizarii se va aplica asa cum a fost ea adoptata de parlament, chiar daca lunile acestea a mai existat un scenariu si anume sa se aplice direct grila din 2022 in 2020, asa cum au solicitat, in mod repetat, mai multe federatii sindicale. Consideram insa ca legea trebuie aplicata asa cum a fost adoptata de parlament si cum este in vigoare, cu aplicare etapizata pana in 2022 si crestere anuala cu 25 la suta din diferenta pana la grila din 2022. Mai mult, dupa analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la finalul acestui an si la diferentierea salariului minim in functie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveti mai jos analiza Comisiei de prognoza si a MMJS si calendarul cresterilor.”, a postat ministrul Muncii pe Facebook, alaturi de paginile esentiale din document.
Acelasi act mai propune si introducerea in Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata/ castig salarial mediu brut la cel putin 45%, incepand cu 2020, dupa cum se poate observa din imaginea de mai jos.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Sursa: Facebook.com