Dupa cum v-am anuntat intr-un articol anterior despre Ordonanta de urgenta data de Guvernul Dancila, ce a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 125 din 8 februarie 2018 (M.Of. nr. 125/2018), statul ar urma sa suporte partial CASS (contributiile de asigurari de sanatate) pentru salariatii firmelor private care activeaza in domeniul IT si cercetare, dar si pentru alte categorii de contribuabili (zilierii si persoanele cu handicap).
In ceea ce ii priveste pe angajatii care lucreaza part-time, premierul Viorica Dancila a precizat inainte de inceputul sedintei de Guvern ca a cerut luarea unor „masuri de echilibrare” acolo unde au aparut probleme privind Legea salarizarii, conform mediafax.ro.
„In urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizarii, dar si a mutarii contributiilor de la angajator la angajat, au reiesit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat masuri de echilibrare, astfel incat nicio categorie socio-profesionala sa nu aiba de pierdut”, a declarat Dancila.
„Avem patru categorii si anume angajatii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare si inovare, persoanele care desfasoara activitati sezoniere si salariatii cu dizabilitati incadrati cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul isi va asuma plata unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate printr-un mecanism simplificat”, a mai spus premierul.
Conform declaratiilor pe care le-a facut Viorica Dancila, de aceasta facilitate vor beneficia angajatii ai caror angajatori nu au reusit din resurse proprii sa mentina nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 si care, totodata, nu si-au diminuat totalul cheltuielilor de personal fata de luna anteriorara.
O alta prevedere a ordonantei de urgenta pe care Guvernul o va adopta incepand de ieri, asigura cel putin mentinerea venitului net pentru angajatii din sistemul public, dar si privat care lucreaza part-time.
„Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018 personalului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial i se va retine CAS si CASS doar la salariul realizat, chiar daca acesta va fi mai mic decat salariul minim pe economie, iar diferenta va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat”, a subliniat Dancila.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cum va decurge de acum situatia angajatilor part-time?
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei de urgenta, „modificarea prevederilor Codului fiscal in cazul persoanelor fizice care beneficiaza concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, in sensul stabilirii unei alte baze de calcul al CAS, respectiv aceasta sa fie reprezentata de indemnizatia de asigurari sociale de sanatate”.
In plus, „In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care nivelul CAS si CASS datorat nu poate fi mai mic decat nivelul contributiilor aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, se propune completarea prevedrilor Codului fiscal in sensul ca acesti angajati suporta CAS si CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv, iar diferenta de contributii pana la nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara se suporta de catre angajator/ platitorul de venit, in numele angajatului”.
Aceasta modificae a Guvernului vine dupa ce s-a constat faptul ca multi salariati part-time s-au trezit ca venitul brut realizat era mai mic decat valoarea contributiilor sociale pe care trebuia sa le plateasca la stat.