Factura servicii intracomunitare. Registrul Operatorilor Intracomunitari
Georgeta Serban Matei
Intrebare:
Societate cu sediul in Romania primeste o factura din Cipru pentru "sales consultancy" pe data de 01.07.2010 si certificat de rezidenta fiscala.
1. Trebuia sa se faca inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari pentru aceasta tranzactie?
2. Ce obligatii declarative si de plata are societatea?
3. Ce trebuie sa contina certificatul de rezidenta fiscala?
Raspuns: Serviciul prezentat de dvs. se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare, motiv pentru ati fi avut obligatia sa va inscrieti in Registrul operatorilor intracomunitari daca operatiunea s-ar fi realizat dupa data de 1 august 2010. Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Registrul de Evidenta Fiscala PFA Manual de politici contabile - Stick USB
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, daca in viitor intentionati sa efectuati astfel de operatiuni, trebuie sa solicitati inscrierea in registru inainte de realizarea achizitiei intracomunitare. Inscrierea se efectueaza in baza formularului 095 denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095, cod MFP 14.13.01.10.11/r.o.i. reglementat prin OUG 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale si OANAF 2101/2010.
Obligatia de plata a TVA este responsabilitatea firmei dvs. din Romania care comunica prestatorului din Cipru codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Locul prestarii serviciului se considera in Romania in baza regulii generale de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.
Pentru serviciul astfel achizitionat, obligatia de plata a TVA se considera indeplinita daca se aplica regimul de taxare inversa materializat d.p.d.v. contabil prin formula 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata".
Aplicarea acestui regim de taxare se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, formular reglementat prin OMFP 2245/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. nr. 539 din 3 august 2010 la urmatoarele randuri:
la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la:
- randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
- randul 7.1.1. daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
randul 19 cu preluarea sumei la:
- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .
Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
Pentru operatiunile realizate in luna iulie 2010, termenul de depunere a decontului de TVA este data de 25.08.2010.
De asemenea, firma dvs. are obligatia sa raporteze fiscal operatiunea realizata prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul A care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
Pentru operatiunile realizate in luna iulie 2010, termenul de depunere a declaratiei cod 390 a fost data de 15.08.2010.
Referitor la certificatul de rezidenta fiscala, acesta trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente necesare pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri:
- autoritatea fiscala care elibereaza certificatul;
- mentiunea ca firma respectiva este rezident Cipru si se supune prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri;
- anul fiscal pentru care se elibereaza.