Daca nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA (conform 316 din Codul fiscal) au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii urmatoarele persoane:
- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea acesteia depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
Plafonul anual peste care achizitiile intracomunitare efectuate de o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici sunt impozabile in Romania este de 10.000 euro/34.000 lei.
- persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei (servicii intracomunitare), inainte de prestarea serviciului;
- persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii pentru care este obligata la plata taxei in Romania – servicii intracomunitare.
Atentie! Daca o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici s-a inregistrat in scopuri de TVA pentru achizitii de servicii intracomunitare sau prestari de servicii intracomunitare si ulterior realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri care nu depasesc plafonul de 10.000 euro/34.000 lei aceasta poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achizitii intracomunitare si dupa inregistrare, pana la depasirea respectivului plafon. in acest caz, pana la atingerea plafonului de 10.000 euro/34.000 lei, pentru achizitiile de bunuri NU va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorilor sai din alte state membre.
Reamintim ca, incepand cu 1 ianuarie 2017 s-a desfiintat Registrul operatorilor intracomunitari astfel ca, persoanele care efectueaza operatiuni intracomunitare nu mai au obligatia inscrierii in acest registru.
Inregistrarea in scopuri de TVA pentru tranzactii intarcomunitare, conform art. 317 din Codul fiscal, NU confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, acest cod fiind utilizat numai pentru operatiunile intracomunitare.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale