email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere platitoare de TVA la trimestru. Obligatii la achizitia intracomunitara de bunuri

Microintreprindere platitoare de TVA la trimestru. Obligatii la achizitia intracomunitara de bunuri
tvaachizitii de bunuricod fiscal

Prezentam in continuare ce obligatii are o microintreprindere inregistratata ca platitoare de TVA la trimestru care doreste sa faca achizitie intracomunitara dintr-o tara vecina de la o societate cu CUI valid TVA.


Specialistul nostru in domeniu explica detaliat ce informatii trebuie stiute in acest caz.

Microintreprindere platitoare de TVA la trimestru: raspunsul specialistului

Daca valoarea achizitiei este sub plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA/an calendaristic, suma facturata de catre furnizorul din tara vecina sau de catre diversi furnizori din alte state membre, cumparatorul din Romania nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317, dar poate opta pentru inregistrarea in acest regim.

 

Optiunea astfel formulata prin inregistrare este aplicabila pentru o perioada de 2 ani calendaristici, daca, intre timp, microintreprinderea nu depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei/an calendaristic astfel incat sa fie obligata sa se inregistreze in regim normal in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

La depasirea plafonului de scutire de 10.000 euro cu un echivalent de 34.000 lei/exclusiv TVA/an calendaristic, cumparatorul din Romania este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 alin. (1) lit. a) deoarece este obligat la plata TVA in Romania pentru toate achizitiile intracomunitare care urmeaza a fi efectuate, inclusiv pentru achizitia care a condus la depasirea plafonului de scutire. Inregistrarea TVA se efectueaza inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri a carei valoare conduce la depasirea plafonului de 34.000 lei (10.000 euro)

"(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;"

Plafonul de 10.000 euro este reglementat prin norme, la pct. 90 alin. (2)

" (2) Persoanele impozabile prevazute la art. 268 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 3 alin. (5) - (7). In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii."

Inregistrarea se efectueaza prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a formularului cod 091 reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. Deci, inregistrarea se efectueaza din data solicitarii inregistrarii exprimate prin depunerea formularului cod 091.

Codul de TVA precedat de simbolul RO, obtinut in acest mod de la autoritatea fiscala din Romania se comunica furnizorului intracomunitar din Bulgaria care trebuie sa considere ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Bulgaria, dar impozabila in Romania, la cumparatorul care i-a comunicat un cod valid de TVA, emis de autoritatea fiscala din Romania. Prin comunicarea codului de TVA din Romania, cumparatorul din Romania isi asuma responsabilitatea platii TVA in Romania pentru achizitia efectuata.

In baza codului de inregistrare TVA obtinut in regim special, valoarea achizitiei intracomunitare efectuate, de exemplu, in luna august 2021, se raporteaza, atat prin decontul special de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" la Sectiunea 4 "Operatiuni prevazute la art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal", cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul A. Ambele formulare se depun pana la data de 27 septembrie 2021 inclusiv (25 si 26 septembrie 2021 sunt zile nelucratoare), luna septembrie reprezentand luna imediat urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei (august 2021).

Depunerea acestor declaratii se efectueaza prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Plata efectiva a sumei TVA datorate se efectueaza, de asemenea, pana la data de 27 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia intracomunitara de bunuri. Suma TVA datorata se determina prin aplicarea cotei de TVA 19% sau 9%, in functie de natura bunurilor, la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data facturii emise de furnizorul din tara vecina, ca data a exigibilitatii TVA.

In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, obligatia inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari a fost anulata conform prevederilor O.U.G. nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal.

Pentru adoptarea acestei reglementari, legiuitorul a considerat ca nu se mai justifica restrictionarea accesului operatorilor economici la un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere ca exista alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare.

In concluzie, pentru inregistrarea in scopuri de TVA, fie in regim special conform art. 317, fie in regim normal conform art. 316, persoana impozabila nu necesita o autorizare fiscala, fiind suficient formularul de inregistrare completat si depus la organul fiscal competent conform prevederilor legale. In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania va conduce la obligatia persoanei impozabile de modificare a perioadei fiscale din trimestru in luna calendaristica.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaachizitii de bunuricod fiscal


Data aparitiei: 13 Iulie 2021
Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021

Votati articolul "Microintreprindere platitoare de TVA la trimestru. Obligatii la achizitia intracomunitara de bunuri":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X