email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in regim special. Cum trebuie sa procedati si ce declaratii depuneti?

regim special tvadecont 301achizitii intracomunitaretva
In cazul urmator, avem ca subiect o persoana juridica neplatitoare de TVA care depune declaratia 091 pentru inregistrarea prin optiune pentru achizitii intracomunitare conform art. 268 alin (6) din Codul Fiscal. Va obtine un cod special de TVA. 
 
Stabilim daca trebuie sa mai depuna si declaratia 095. De asemenea, va depune Decontul special de TVA301 doar in perioadele in care exista exigibilitatea TVA. Vom vedea daca depune si D390 si daca valoarea TVA se va exemplifica prin articolul 4426=4427 sau daca, nefiind platitoare de TVA, valoarea taxei se va include in valoarea marfii.
 
Raspunsul specialistului:
 
Incepand cu anul 2017, nu se mai depune formularul cod 095 “Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari” deoarece obligatia inscrierii in acest registru a fost abrogata prin O.U.G. nr. 84  din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal. Pentru adoptarea acestei reglementari, legiuitorul a considerat ca  nu se mai justifica restrictionarea accesului operatorilor economici la un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere ca exista alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare,
         
Prin  art. 268 alin. (6) din Codul fiscal se prevede posibilitatea persoanei impozabile de inregistrare in scopuri de TVA in regim special pentru efectuarea de  achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania, chiar daca plafonul anual de 10.000 euro, cu un echivalent de 34.000 lei nu a fost depasit in cursul unui an calendaristic. Inregistrarea este valabila pentru o perioada de 2 ani consecutivi. 
                   
 Inregistrarea in regim special in scopuri de TVA se efectueaza conform prevederilor art. 317 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" alin.  (2) din Codul fiscal  "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca nu este inregistrata si nu este obligata sa se inregistreze conform art. 316, si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania pot solicita sa se inregistreze, conform prezentului articol, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare, conform art. 268 alin. (6) …. "
 
Anularea inregistrarii poate fi solicitata de catre persoana impozabila conform prevederilor alin.   (6) al art. 317 daca nu este obligata sa se inregistreze in regim normal conform prevederilor art. 316, la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei. "Persoana inregistrata in scopuri de TVA conform alin. (2) poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa expirarea a 2 ani calendaristici care urmeaza anului in care a optat pentru inregistrare, daca valoarea achizitiilor sale intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitii in anul in care depune aceasta solicitare sau in anul calendaristic anterior, daca nu si-a exercitat optiunea conform alin. (7). "
 
Codul de TVA obtinut de la organul fiscal competent trebuie comunicat de catre cumparatorul din  Romania vanzatorului stabilit pe teritoriul comunitar  pentru a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita de TVA in statul sau membru, dar impozabila  in Romania deoarece locul achizitiei este considerat a fi in  Romania. 
 
Asa cum ati precizat si dvs., decontul special de TVA cod 301 se  transmite organului fiscal competent numai pentru luna calendaristica in care se efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, la data exigibilitatii TVA (data emiterii facturii de catre furnizorul extern). 
 
Pentru achizitia astfel efectuata, cumparatorul din Romania este obligat la plata TVA, calculata prin aplicarea cotei standard TVA 19% sau a cotei reduse TVA 9% (de exemplu pentru achizitii de flori). Suma TVA datorata bugetului de stat se calculeaza  la o baza de impozitare in lei, determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.  Suma TVA astfel datorata trebuie raportata prin formularul cod 301 "Decont special de TVA".
 
Prin decontul cod 301, operatiunea.  se raporteaza la sectiunea  1 "Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat  mijloacele de transport noi si produsele accizabile"  care cuprinde urmatoarele coloane:
 
1. numar document/data. In aceasta coloana  se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
2. valoarea in valuta. In aceasta coloana  se inscrie valoarea facturii emise de catre furnizor; 
3. tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
4. cursul de schimb valutar utilizat;  
5. baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana  se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor. 
6. TVA datorata.
 
Formularul cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr.  592 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 94 din 8 februarie 2016 se transmite electronic la organul fiscal competent  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.  Acelasi termen trebuie respectat si pentru declaratia cod 390.
 
Deci, valoarea operatiunii trebuie raportata si prin declaratia recapitulativa  cod 390 VIES, cu simbolul A.
 
TVA datorata pentru achizitia efectuata se vireaza bugetului de stat din Romania  pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat achizitia.
 
Deci, pentru aceasta operatiune, suma TVA datorata nu se evidentiaza prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 asa cum ar proceda o persoana impozabila inregistrata in regim normal conform prevederilor art. 316. Practic, persoana impozabila inregistrata in regim special in scopuri de TVA nu trebuie sa utilizeze conturile specifice de TVA.  Pentru inregistrarea obligatiei de plata a TVA se utilizeaza contul 446 " Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate", analitic distinct. 
 
Suma TVA datorata bugetului de stat reintregeste costul de achizitie al marfurilor cumparate prin formula contabila 371 = 446. In acest sens, am in vedere prevederile  O.M.F.P.  1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 1.2, pct. 8, subpunctul 6. Astfel, costul  de achizitie este reprezentat de  pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie. Deci,  costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cuprinde pretul de cumparare  si  taxe  pe care persoana juridica nu  le poate recupera de la autoritatile fiscale, inclusiv orice alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor/serviciilor respective.
 
   In eventualitatea in care in pretul bunurilor nu este inclusa si valoarea transportului, iar transportul este efectuat de catre o persoana impozabila dintr-un stat membru,  cumparatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 si pentru efectuarea achizitiei intracomunitare de servicii deoarece serviciul este impozabil in Romania. Valoarea serviciului primit se raporteaza, de asemenea, atat prin decontul special de TVA cod 301, la sectiunea 4, cu report la sectiunea 4.1 deoarece operatiunea se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S. Atat costul transportului, cat si suma TVA datorata pentru primirea acestuia,  reintregeste, de asemenea, costul de achizitie  al marfurilor.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim special tvadecont 301achizitii intracomunitaretva


Data aparitiei: 04 Septembrie 2017

Votati articolul "Inregistrare in regim special. Cum trebuie sa procedati si ce declaratii depuneti?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X