Prevederile legislative in ce priveste colaborarea cu Uber sau incheierea unor contracte care prevad prestarea de servicii de transport in aceasta forma de organizare juridica par sa aiba, la o prima vedere, unele lacune.
Unii consultanti sunt de parere ca orice colaborare cu Uber necesita obligatia colaboratorilor sa fie inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari. Firmele nou-infiintate, neplatitoare de TVA, au obligatai de a obtine un cod valid de TVA pentru operatiunile intracomunitare. Ulterior, in baza acestui cod, se solicita inscrierea in ROI.
Multe probleme actuale vizeaza imposibilitatea firmelor de a inregistra corect in contabilitate facturile emise de UBER cu datele firmei emise de un tert, in regim simplificat. Vorbim de externalizarea facturilor, conform art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, pct. 96, alin. (4)din Norme:
"Emiterea facturii poate fi externalizata, respectiv se poate intocmi in urmatoarele conditii:
a) furnizorul/prestatorul sa notifice prin scrisoare recomandata organului fiscal competent faptul ca emiterea de facturi fi realizata de un tert , cu cel putin o luna calendaristica inainte de initia aceasta procedura, sa anexeze la scrisoare numele, dupa caz, codul de inregistrare scopuri de TVA ale tertului;
b) sa fie emisa de catre numele contul furnizorului/prestatorului;
c) sa cuprinda toate informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) , dupa caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;
d) facturile sa fie puse la dispozitia organelor fiscale fara nicio intarziere, ori de ori se solicita acest lucru".
Daca vorbim de informatiile incluse pe factura, o rezolvare o reprezinta inscrierea datelor firmei care includ si elementele obligatorii ale unei facturi.
In 2017, elementele obligatorii pentru factura sunt urmatoarele:
a) numarul de ordine, in baza uneia sau a mai multor serii, care identifica factura in mod unic;
b) data emiterii facturii;
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit in Romania si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in România si care si-a desemnat un reprezentant fiscal, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 316 ale reprezentantului fiscal;
h) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum si particularitatile prevazute la art. 266 alin. (3) in definirea bunurilor, in cazul livrarii intracomunitare de mijloace de transport noi;
i) baza de impozitare a bunurilor si serviciilor ori, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar;
j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;
k) in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului, mentiunea "autofactura;"
l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
m) in cazul in care se aplica regimul special pentru agentiile de turism, mentiunea "regimul marjei - agentii de turism";
In ce priveste obligatia de a declara in D 390, inregistrarea acestor facturi cu sau fara TVA, dupa caz, in contabilitate, precum si intocmirea corecta a monografiei contabile, cazurile difera, iar opiniile consultantilor fiscali si ai expertilor contabili sunt variate.
Mai jos am pregatit pentru dvs. cateva raspunsuri ale specialistilor www.portalcontabilitate.ro care trateaza problema facturarii UBER si a tratamentului contabil si fiscal aplicat.
1.Factura primita de la un partener UBER. Cum inregistram in contabilitate?
In ce priveste taxiurile in sistem Uber, pe factura se mentioneaza "document fiscal emis de Uber BV (mentionate in partea de jos a documentului Vat Olanda compania Uber, adresa etc) in numele unei alte persone juridice din Romania (in cele mai multe cazuri neplatitoare de TVA) cu toate datele prestatorului (denumire, adresa, CIF).
Care este monografia contabila si implicatiile TVA avand in vedere ca firma emitenta este intracomunitara cu cod de TVA valid?
Raspunsul specialistului:
Din datele expuse de dvs, corelat cu codul CAEN prezentat - 7410 -, intelegem ca societatea dvs primeste documente pentru transport taxi in sistem UBER si doriti informatii contabile si fiscale referitoare la acest document.
De asemenea, presupunem ca transportul a avut loc pe teritoriul Romaniei.
Prestarea efectiva a serviciului de taxi s-a efectuat de catre o societate din Romania - platitoare / neplatitoare de TVA.
Factura este emisa de catre Uber in numele acesti societati romanesti - ca si cum ar fi fost emisa catre client (catre dv) direct de societatea romaneasca.
Dvs tratati acest document ca si cum ar fi emis de catre societatea din Romania catre dvs (presupun ca la rubrica beneficiar apar datele dvs: denumire societate, CIF, adresa etc).
Acest document nu are implicatii fiscale si declarative deosebite pentru dvs.
Tratamentul TVA-ului pentru acest document este reglementat de art. 278 alin. (4) lit. b) din codul fiscal, care prevede o exceptie de la regula generala prevazuta la alin. (2) al articolului, si care mentioneaza ca locul prestarii serviciilor de transport de calatori este locul unde se presteaza efectiv transportul - adica in Romania.
Firma din Romania - prestatorul efectiv - neinregistrat in scop de tva, emite factura catre client fara TVA (daca, totusi, prestatorul este inregistrat in scop de TVA, emite factura in regim de taxare, prin aplicarea TVA de 20%).
Factura primita de la un prestator roman neinregistrat in scop de TVA nu impune inregistrarea taxarii inverse (nu este un serviciu primit de la extern), nu se raporteaza in declaratia 390, iar in decontul de tva se raporteaza pe randul de achizitii scutite.
Daca factura este emisa de un prestator inregistrat in scop de TVA, are acelasi tratament declarativ (nu se inregistreaza taxarea inversa, nu se declara in formularul 390), insa in decontul de TVA se rapoarteaza pe randul de achizitii cu taxa 20%, raportandu-se valoarea fara TVA si valoarea TVA.
Monografie contabila:
- daca facura este emisa de un prestator neinregistrat in scop de tva:
624 =401
- daca facura este emisa de un prestator inregistrat in scop de TVA, avan si valoarea TVA mentionata:
624 = 401
4426 = 401
- plata facturii:
401 = 5121
Evident, tratamentul fiscal al cheltuielii privind transportul si al TVA aferenta se supune regulilor generale de la fiecare impozit in parte: transportul sa fie efectuat in scopul activitatii economice (art. 25 alin. (1) din codul fiscal - pentru impozitul pe profit - si art. 297 alin. (4) din codul fiscal pentru TVA - , caz in care ambele taxe sunt deductibile.
In caz contrar, cheltuiala este nedeductibila, iar pentru TVA se face ajustare:
624 = 4426.
Raspuns oferit de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal pentru www.portalcontabilitate.ro
2. Taxi Uber. Care e tratamentul fiscal si contabil in 2017?
Ce inseamna taxi UBER si care sunt aspectele fiscale si contabile pentru o societate nou-infiintata care va desfasura activitate in acest domeniu? Care este monografia contabila?
Raspunsul specialistului:
In cadrul colaborarii cu Uber societatea dvs. are acces pe platforma Uber unde poate fi gasita de clienti.
Periodic (saptamanal de obicei) facturati catre Uber serviciile prestate, aceasta factureaza comisionul de utilizare a platformei si va vireaza restul de bani prin banca.
Particularitatea colaborarii cu Uber este ca aceasta solicita ca toti colaboratorii sai sa fie inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari. Pentru aceasta dvs. - firma nou infiintata neplatitoare de TVA - trebuie sa obtineti un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare pe baza caruia solicitati inscrierea in ROI.
Monografia contabila generala a relatiei cu Uber este:
Pentru ca facturati servicii si Uber va comunica un cod valid de TVA intracomunitar veti factura fara TVA:
4111.UBER = 704 1000
Pentru ca veti comunica firmei codul dvs. valid de TVA veti primi factura pentru serviciul de accesare a platformei Uber fara TVA :
628 = 401.UBER 100
Facturile se vor declara in 390Vies.
Incasarea facturii :
512 = 4111.UBER 900
401.UBER = 4111.UBER 100.
Pentru operatiunile derulate in tara sunteti in continuare neplatitori de TVA. Celelalte operatiuni se inregistreaza in functie de documentele justificative pe care le veti intocmi/primi.
Raspuns oferit de Anca Ivanov, expert contabil, pentru www.portalcontabilitate.ro
3. Servicii de transport UBER. Monografie contabila, facturi emise si de comision. Obligatii 2017
Avem urmatorul caz: "O societate presteaza servicii in sistem UBER. Societatea intocmeste facturi pe numele beneficiarilor de transport (majoritatea persoane fizice). Societatea este inregistrata in ROI si are cod de TVA pentru servicii inracomunitare. Alte facturi sunt emise de UBER cu valoarea serviciilor prestate de societatea din Romania din care se retine comisionul de 2% si se vireaza diferenta in contul societatii din Romania."
Care este monografia contabila pentru inregistrarea facturilor emise catre beneficiarii transportului si pentru incasarea acestora si deasemenea monografia pentru facturile emise pentru comision inclusiv incasarea acestora?
Raspunsul specialistului:
Speta prezentata se poate reformula astfel, pentru o mai buna intelegere din partea noastra a problematicii expuse:
- o societate din Romania neinregistrata in scop normal de TVA, dar inregistrata in scop de TVA pentru servicii intracomunitare (si in ROI), efectueaza servicii de transport pe teritoriul Romaniei catre persoane fizice si / sau juridice
- serviciile sunt prestate in sistem UBER (utilizand aplicatia UBER)
- societatea dvs emite facturi catre clienti (pe numele beneficiarilor) persoane fizice fara TVA
- Alte facturi sunt emise de UBER cu valoarea serviciilor prestate de societatea din Romania - catre cine sunt emise aceste facturi de catre UBER? Catre dvs? Sau catre clienti de-ai dvs, carora le-ati prestat servicii in sistem UBER, dar factura este emisa de UBER, insa in contul dvs (ca si cum ar fi fost emisa de dvs catre clientii respectivi)?
- in care se retine comisionul de 2% - acest comision datorat lui UBER se retine de catre acesta din sumele ce va sunt datorate dvs de catre UBER pentru sumele incasate de acesta de la clientii pentru care UBER a emisfacturi in numele dvs, conform liniutei de mai sus
- pentru acest comision, UBER emite factura sa catre dvs.
Pornind de la aceasta ipoteza, raspunsurile nbostre sunt urmatoarele:
- inregistrare facturi emise de dvs catre persoane fizice:
4111 = 704 1000 lei
- incasarea acestora:
5121 / 5311 = 4111 1000 lei
- inregistrare facturi emise de UBER in numele dvs, pentru clientii dvs:
4111 = 704 1500 lei
Nota: procedura privind emiterea unei facturi in numele altei persoane trebuie sa fie stipulata intr-un acord scris incheiat intre dvs si UBER, in baza art. 319 alin. (18) si (19) din codul fiscal si punctului 96 alin. (1) - (4) din normele aferente.
- incasarea de la UBER, mai putin comisionul de 2% datorat acestuia, in valoare de 30 lei (1500 lei * 2%):
5121 = 4111 1470 lei
- inregistrarea facturii de comision datorat lui UBER, primita de la acesta:
628 / 622 = 401 30 lei
- compensarea facturii de comision cu diferenta de incasat:
401 = 4111 30 lei
- referitor la aceasta factura de comision, primita de la UBER, societatea dvs are urmatoarele obligatii:
1) sa calculeze si sa achite statului roman TVA in procent de ... 19% (daca este vorba de situatie care are loc in anul 2017) aplicat la valoarea comisionului.
Daca factura de comision este emisa in valuta, pentru transformarea in lei se utilizeaza cursul BNR valabil la data facturii.
TVA datorat statului roman se inregistreaza astfel:
635 = 446 / analitic TVA 6 lei (30 lei * 19%)
2) acest TVA se declara prin decontul special de TVA 301, prin completarea Sectiunii 4.1. "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art.
307 alin. (2) din Codul fiscal", cu toate datele solicitate de formular.
Acest decont special - intocmit conform art. 324 alin. (1) si (2) din codul fiscal - se depune doar atunci cand apara operatiuni de natura sa genereze plata TVA catre bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoarel celei in care a luat nastere obligatia.
3) plata TVA stabilit conform punctului 1) se plateste la bugetul de stat, in contul IBAN aferent TVA, pana la aceeasi data pana la care trebuie depus decontul special de TVA (25 a lunii urmatoare):
446 / analitic TVA = 5121 6 lei
4) sa completeze si sa depuna declaratia VIES 390, in care va raporta comisionul cu simbol S - achizitii intracomunitare de servicii -. In declaratie, valoarea facturii care se raporteaza este cea stabilita la punctul 1) de mai sus.
Declaratia 390 se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a luat nastere exigibilitatea taxei (celi in care este emisa factura de comision de la UBER).
Declaratia 390 se depune in conformitate cu art. 325 din codul fiscal.. CASS 5,5%
Raspuns oferit de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal, pentru www.portalcontabilitate.ro
4. Cum intocmim o monografie contabila pentru firmele de transport in sistem Uber?
Care este monografia contabila pentru o firma platitoare de TVA care face taximetrie pentru UBER?
Raspunsul specialistului:
Sistemul implementat de catre societatea Uber B.V., o societate avand in sediul in Olanda, presupune folosirea de catre colaboratorii sai a unei platforme tehnologice prin care compania mai sus mentionata intermediaza in schimbul unui comision servicii de transport realizate in anumite conditii.
Tratamentul contabil propus este urmatorul:
- factura fara TVA emisa de Uber B.V., reprezentand comisionul retinut:
622. Cheltuieli privind comisioanele si onorariile = 401. Furnizori
4426. TVA deductibila = 4427. TVA colectata
- factura cu TVA emisa de catre societate catre Uber B.V., pentru contravaloarea serviciilor de transport prestate:
4111. Clienti = %
704. Venituri din servicii prestate
4427. TVA colectata
Raspuns oferit de Costin Istrate, senior economist, pentru www.portalcodulfiscal.ro