email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4. Inceperea aplicarii Standardelor Internationale de Contabilitate

Cuvinte cheie:

 • aplicarea IAS din 2000
 • aplicarea IAS din 2001
 • aplicarea IAS din 2002
 • aplicarea IAS din 2003
 • aplicarea IAS din 2004
 • aplicarea IAS din 2005
 • instruirea colectivului responsabil
 • colaborarea cu un consultant extern

Potrivit Ordinului nr. 94/2001 al ministrului finantelor publice, implementarea Reglementarilor Contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate se va face treptat, in functie de dimensiunea intreprinderilor, astfel:

Incepand cu situatiile financiare ale anului 2000, au aplicat standardele societatile comerciale cotate la Bursa de Valori din Bucuresti, unele regii autonome, companii si societati nationale, precum si un anumit numar de mari companii.

Incepand cu situatiile financiare ale anului 2001, aplica Standardele Internationale de Contabilitate societatile comerciale care indeplinesc cumulativ doua dintre urmatoarele conditii:

 • aplicarea IAS din 2000
 • aplicarea IAS din 2001

Standarde internationale de contabilitate Cifra de afaceri Total active Numar mediu de salariati in 2000 la 31.12.2000 in 2000 Peste 9.000.000 euro Peste 4.500.000 euro Peste 250 .

 • Incepand cu situatiile financiare ale anului 2002, aplica Standardele Internationale de Contabilitate societatile comerciale care indeplinesc cumulativ doua dintre urmatoarele conditii: Cifra de afaceri Total active Numar mediu de salariati in 2001 la 31.12.2001 in 2001 Peste 8.000.000 euro Peste 4.000.000 euro Peste 200
 • Incepand cu situatiile financiare ale anului 2003, aplica Standardele Internationale de Contabilitate societatile comerciale care indeplinesc cumulativ doua dintre urmatoarele conditii: Cifra de afaceri Total active Numar mediu de salariati in 2002 la 31.12.2002 in 2002 Peste 7.000.000 euro Peste 3.500.000 euro Peste 150
 • Incepand cu situatiile financiare ale anului 2004, aplica Standardele Internationale de Contabilitate societatile comerciale care indeplinesc cumulativ doua dintre urmatoarele conditii: Cifra de afaceri Total active Numar mediu de salariati in 2003 la 31.12.2003 in 2003 Peste 6.000.000 euro Peste 3.000.000 euro Peste 100
 • Incepand cu situatiile financiare ale anului 2005, aplica Standardele Internationale de Contabilitate societatile comerciale care indeplinesc cumulativ doua dintre urmatoarele conditii: Cifra de afaceri Total active Numar mediu de salariati in 2004 la 31.12.2004 in 2004 Peste 5.000.000 euro Peste 2.500.000 euro Peste 50

Dupa anul 2005 se prevede ca Standardele Internationale de Contabilitate sa fie utilizate generalizat in intreaga economie, chiar daca pentru microintreprinderi cerintele informationale in situatiile financiare anuale vor fi mai restranse.

Cum sa puneti in aplicare Standardele Internationale de Raportare Financiara in intreprinderea dvs.

Administratorul intreprinderii sau Consiliul de Administratie trebuie sa desemneze un colectiv responsabil cu implementarea standardelor.

Luati masuri pentru ca membrii colectivului responsabil sa aiba sau sa-si insuseasca in timp util cunostintele profesionale necesare. Ganditi-va daca acestia au nevoie de: instruire, abonamente la publicatii, acces direct la lucrari de specialitate. Obtineti acordul Consiliului de Administratie pentru efectuarea cheltuielilor necesare in acest scop.

 • Cooptati un consultant din cadrul unei firme specializate in servicii de contabilitate si audit, poate chiar din firma care auditeaza situatiile financiare ale intreprinderii dvs.

Va sugeram acest lucru pentru ca, prin specificul activitatii lor, acesti profesionisti cunosc mai bine problemele trecerii la implementarea IAS. (Din acest punct de vedere, personalul care lucreaza intr-o singura intreprindere, chiar foarte bine pregatit, nu poate avea aceeasi experienta.)

 • Colectivul desemnat trebuie sa identifice si sa analizeze politicile contabile aplicate in intreprindere, precum si solutiile (inregistrarile contabile) care decurg din acestea. Scopul analizei este de a se determina in ce masura raspund ele cerintelor Standardelor Internationale de Contabilitate.

Politicile contabile neconforme cu cerintele standardelor vor fi inlocuite cu altele adecvate. Daca aceste politici sunt totusi justificate printr-o mai buna satisfacere a scopului redarii unei imagini fidele a patrimoniului si activitatii intreprinderii, atunci ele pot capata statut de tratamente alternative permise. In aceste cazuri, colectivul responsabil va analiza si va consemna justificarea utilizarii tratamentelor alternative in fiecare situatie specifica in parte.

 • Elaborati (in urma analizei anterioare) o „carte alba“ a politicilor contabile ale intreprinderii dvs. Acest document este foarte important si are urmatoarele functii:

Consemneaza politicile contabile alese, precum si justificarea alegerii lor in functie de obiectivul imaginii fidele.

Ofera posibilitatea auditarii acestor politici.

Urmeaza sa fie utilizat ca material de referinta in activitatea viitoare. Aplicarea politicilor contabile stabilite devine astfel independenta de prezenta in activitate a persoanelor care le-au consemnat. Orice nou lucrator in intreprinderea dvs. va aplica in mod consecvent aceleasi solutii, asigurandu-se astfel permanenta metodelor.

Constituie baza a revizuirii periodice, necesara pentru adaptarea intreprinderii la noile dezvoltari ale activitatii proprii ori la noi standarde sau interpretari ce urmeaza sa apara in viitor.

IMPORTANT:

Va recomandam sa contractati un audit al “cartii albe” a politicilor contabile ale intreprinderii dvs., chiar daca acest lucru reprezinta o cheltuiala in plus.

Auditul urmeaza sa confirme concordanta politicilor respective cu cerintele Standardelor Internationale de Contabilitate. Veti inlatura astfel eventualele dubii ale utilizatorilor situatiilor financiare anuale referitoare la modul in care s-a efectuat trecerea la utilizarea IAS (a fost efectuata aceasta trecere corespunzator sau nu?).

Este vorba aici de un facor psihologic de neincredere care apare la orice utilizator al situatiilor financiare odata cu schimbarea metodelor de intocmire a acestora, cu atat maimult in cazul unei schimbari majore de natura implementarii unui nou cadru de reglementare.

Comunicati politicile contabile ale intreprinderii dvs. tuturor celor a caror sarcina este sa le puna in aplicare. Contabilii trebuie sa demonstreze o buna cunoastere a lor. Verificati permanent daca politicile contabile sunt aplicate consecvent.

Discutati, in cadrul colectivului de implementare a standardelor, operatiunile nou aparute, solutiile contabile cele mai apropiate atat de cerintele standardelor, cat si de obiectivul prezentarii imaginii fidele si actualizati „cartea alba“ ori de cate ori este necesar.

Nu ezitati sa va adresati, pentru lamuriri si sprijin, Directiei de Reglementare Contabila din Ministerul Finantelor Publice. (Ministerul si-a declarat repetat disponibilitatea de a sprijini pe cat posibil intreprinderile care trec la aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate.)

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Martie 2006


Votati articolul "4. Inceperea aplicarii Standardelor Internationale de Contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Martie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X