Intrebare:
O asociatie sportiva, persoana juridica fara scop patrimonial, care a obtinut in anul 2002 venituri din transferul sportivilor in suma de 200.000 USD trebuia sa plateasca impozit pe profit. Asociatia ar fi trebui sa devina platitoare de T.V.A. ca urmare a depasirii plafonului. In anul 2005 asociatia obtine venituri din transferul sportivilor, din sponsorizari si reclame.
Cum se calculeaza impozitul pe profit? Cum se inregistreaza indemnizatiile acordate arbitrilor si ce obligatii aferente acestora trebuie calculate si platite?
Raspuns: (dat in )
Organizatiile cu scop nelucrativ sunt scutite de impozit pentru veniturile din activitati economice reprezentand maximum 15.000 EUR sau 10% din fondurile din cotizatii, donatii si alte surse non-profit obtinute intr-un an fiscal. Veniturile din transferul jucatorilor sunt in opinia noastra venituri economice (obtinute dintr-o cesiune de contract), motiv pentru care asociatia trebuia sa tina o contabilitate de gestiune separata pentru activitatea economica si pe baza acesteia sa calculeze contul de profit si pierderi similar cu cele practicate pentru orice intreprindere comerciala. Acesta este raspunsul si in ceea ce priveste anul 2005.
Venituri care nu intra in calculul profitului impozabil
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
dividendele, dobanzile si veniturile realizate din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare obtinute din plasarea veniturilor scutite;
veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
resursele obtinute din fonduri publice sau finantari nerambursabile;
veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si patronale;
Veniturile obtinute de organizatii nonprofit, organizatii sindicale si patronale din activitati economice pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, enumerate mai sus.
Atentie, scutirea de impozit pentru veniturile din publicitate se refera numai la organizatiile de utilitate publica (declarate oficial ca avand aceasta calitate).
Atentie, la intocmirea evidentei contabile pentru partea cu scop lucrativ si nelucrativ a activitatii, alocarea cheltuielilor pentru partea cu scop lucrativ trebuie sa aiba la baza criteriul impus de Codul Fiscal si anume cheltuielile sa fie efectuate cu scopul obtinerii veniturilor. Puteti insa in cazul in care obtineti venituri din transferul jucatorilor sa alocati cheltuielile salariale ale acestora ca fiind aferente activitatii cu scop lucrativ, ceea ce va diminua considerabil profitul din aceste activitati si care este impozabil.
Scutirea de TVA este aplicabila numai pentru activitatile fara scop lucrativ; pentru cele economice se aplica aceleasi limite pentru a deveni platitor de TVA ca si in cazul intreprinderilor economice (vezi Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu adaugirile si modificarile ulterioare). Indemnizatiile achitate arbitrilor au caracterul unui venit salarial obtinut dintr-un contract de munca cu timp partial si se inregistreaza si impoziteaza similar oricaror alte venituri salariale.