Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

3. Impozitarea reprezentantelor

Data actualizarii: 06 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuvinte cheie:

  • cota de impozit
  • termen de plata
  • moneda de plata


Impozitul pe reprezentente se stabileste pentru un an fiscal. Cota de impozit este de cota de 4.000 euro pe an.

IMPORTANT:

Cand o persoana juridica straina infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, in cursul anului fiscal, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.

Astfel:

In cazul persoanelor juridice straine care infiinteaza o reprezentanta in Romania in cursul unei luni din anul de impunere, impozitul pentru anul de impunere se calculeaza incepand cu data de 1 a lunii in care reprezentanta a fost infiintata pana la sfarsitul anului respectiv.

Exemplu:

Societatea austriaca Hammer GmbH infiinteaza in Romania o reprezentanta incepand cu data de 25 mai 2004. Pentru determinarea perioadei in care reprezentanta functioneaza in Romania, se ia in calcul intreaga luna mai 2004. Astfel, de la 1 mai pana la 31 decembrie, reprezentanta functioneaza 8 luni. In acest caz, impozitul pe reprezentante datorat pentru anul 2004 de reprezentanta din Romania reprezinta echivalentul in lei al sumei de 2.666,67 euro. Stabilirea cotei de impozit pe reprezentante corespunzator perioadei de functionare: 8 luni x 4000 euro = 2.666,67 euro.

2. In cazul persoanelor juridice straine care desfiinteaza o reprezentanta din Roania in cursul anului de impunere, impozitul anul se recalculeaza pentru perioada deactivitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a avut loc desfiintarea reprezentantei.

Exemplu:

Societatea italiana FLOD si-a desfiintat reprezentanta din Romania la data de 3 octombrie 2004.

Pentru determinarea perioadei in care reprezentanta a functionat in Romania, se ia in calcul intreaga luna octombrie 2004 pana la 1 noiembrie 2004. Astfel, de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie, reprezentanta a functionat 10 luni.

In acest caz, impozitul pe reprezentante datorat pentru anul 2004 de reprezentanta din Romania reprezinta echivalentul in lei al sumei de 3.333,33 euro.

ATENTIE!

In termen de 30 de zile de la depunerea declaratiei fiscale de infiintare sau de desfiintare a reprezentantei, organul fiscal teritorial stabileste sau recalculeaza impozitul pe reprezentante pentru perioada in care reprezentanta va desfasura sau isi va inceta activitatea, dupa caz.

Impozitul pe reprezentante se plateste in doua transe egale pana la datele: – 20 iunie inclusiv si

  • 20 decembrie inclusiv.

Impozitul pe reprezentante se vireaza in lei, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ziua precedenta celei in care se efectueaza plata impozitului pe reprezentante. Impozitul pe reprezentante constituie venit la bugetul de stat.

Exemplu:

Pentru anul 2004, reprezentanta din Romania a firmei franceze FRANCA are obligatia de a achita impozitul pe reprezentante. Acest impozit reprezinta echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro. Reprezentanta are obligatia de a plati acest impozit astfel:

– pana la data de 20 iunie inclusiv – echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro;

– pana la data de 20 decembrie inclusiv – echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro.
In cursul anului 2004, reprezentanta a platit acest impozit astfel:

– la data de 1 aprilie 2004 a platit echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro, calculat la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 31 martie 2004. Acest curs a fost

40.898 lei/euro.
Impozitul virat la bugetul de stat a fost: 2.000 euro x 40.898 lei/euro = 81.796.000 lei

– la data de 20 decembrie 2004 a platit echivalentul in lei al sumei de 2.000 euro, calculat la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 19 decembrie 2004. Acest curs a fost de 41.750 lei/euro.

Impozitul virat la bugetul de stat a fost: 2.000 euro x 41.750 lei/euro = 83.500.000 lei.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X