Intrebare:
Fundatia are o filiala la Targu Mures si pentru o constructie efectuata in aceasta localitate am platit facturile primite din ambele locuri. Ce solutie propuneti pentru rezolvarea acestei probleme ca la receptia finala,fundatia din Cluj sa poata receptiona valoric intreaga cheltuiala efectuata?
Raspuns : (dat in )
In vederea inregistrarii in contabilitate a executarii unei constructii in regie proprie, trebuie avute in vedere prevederile Sectiunii 5, din Anexa la Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1829/2003 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial unde, la paragraful 5.3., pct. 3), lit. a), veniturile din productia de imobilizari sunt incluse in categoria veniturilor din activitati economice. Ca urmare nota contabila de realizare a unei constructii in regie proprie va fi:
2312 „Imobilizari corporale                = 722 „Venituri din productia
in curs privind activitatile economice”             de imobilizari corporale”
iar ulterior, la incheierea procesului verbal de receptie se va inregistra:
212 „Constructii”                                = 2312 „Imobilizari corporale in curs privind
                                                                    activitatile economice”Â
De asemeni conform paragrafului 5.7. toate cheltuielile legate de executarea investitiei vor fi inregistrate pe analitice distincte ale conturilor de cheltuieli destinate activitatii economice:
-
cheltuieli materiale
-
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
cheltuieli cu lucrarile si serviciile prestate de terti -
cheltuieli cu impozitele si taxele platite legate de investitie
-
cheltuieli cu personalul
Pe de alta parte achitarea lucrarilor din doua surse poate ridica probleme atata timp cat punctul de lucru din Targu Mures are caracter de filiala: are personalitate juridica distincta - cod unic de inregistrare separat de cel al fundatiei din Cluj Napoca. In aceste conditii este necesar un contract comercial de creditare intre cele doua fundatii, prin care una se obliga sa achite o parte din contravaloarea lucrarilor de constructii specificata in contract. Alternativa ar fi un incheierea unui contract de sponsorizare intre cele doua fundatii.
Daca punctul de lucru din Targu Mures nu este persoana juridica distincta de cea din Cluj-Napoca atunci problema nu exista si plata se poate face de la orice sediu, receptia lucrarii fiind facuta pe sediul central din Cluj-Napoca.