email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Determinare cost de productie

cost de productiecosturimaterialecheltuielifurnizorivenituri
Societatea A produce paine ambalata in ambalaj de polipropilena, dupa  cum urmeaza:
- in sectia 1 se produce painea
- in sectia 2 se efectueaza ambalarea si inscriptionarea produselor.

In exemplul nostru, vom determina costul de productie in sectia 1.

Conform fisei tehnologice pentru acest produs, la fabricarea unei tone de paine se inregistreaza urmatoarele materii prime:
- 800 kg faina
- 150 l apa
- 30 kg drojdie
- 20 kg sare

Intr-o luna, societatea inregistreaza urmatoarele costuri:
- Consum faina (materie prima)  
601 Cheltuieli cu materii prime = 301 Materii prime   20.000 lei

- Consum apa potabila introdusa in coca
605 Cheltuieli cu energia si apa = 401 Furnizori  1.000 lei

- Consum drojdie (materie auxiliara)
6021 Cheltuieli cu materiale auxiliare = 3021 Materiale auxiliare 3.000 lei

- Consum sare (alte materiale consumabile)
6028 Cheltuieli cu materiale consumabile = 3028 Materiale consumabile 2.000 lei

- Consum gaze naturale la cuptorul in care se face painea constatate conform contor
605 Cheltuieli cu energia si apa = 401 Furnizori  5.000 lei

- Salarii 2 muncitori panificatie
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal - salarii datorate 6.000 lei

- Asigurarile sociale
645 Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 431 Asigurarile sociale 1.800 lei

- Total cheltuieli = 38.800 lei

Societatea inregistreaza si urmatoarele costuri:
- Amortizarea cuptorului de paine  6811 = 2813 cu suma de 200 lei
- Amortizarea mijloacelor de transport 6811 = 2813 cu suma de 300 lei
- Salarii directori 641 = 421 cu suma de 4.000 lei
- Amenda DSV 6581 = 446 cu suma de 2.000 lei
- Energie electrica pentru birouri 605 = 401 cu suma de 500 lei.

Obligatia profesionistului contabil este determinarea costului de productie avand in vedere intreaga structura a cheltuielilor inregistrata de unitate. Prin urmare, in afara cheltuielilor din retetar in cazul nostru se necesita inregistrarea in valoarea costului de productie a amortizarii cuptorului de paine, singurul echipament de productie ce participa la obtinerea painii.

Astfel, costul nostru de productie este format din cheltuiala din retetar plus amortizarea cuptorului: 38.800 lei + 200 lei = 40.000 lei.

Costul unitar de productie a unui kg de paine este de 40 lei.

Presupunem ca intreaga productie s-a realizat in data de 30 iunie 2010. Inregistrarea in evidenta contabila a costului de productie din sectia 1 se face prin articolul contabil:
331 Produse in curs de executie = 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse  40.000 lei

Astfel se observa ca pe parcursul lunii iunie toate costurile de productie din clasa 6 se neutralizeaza prin inregistrarea venitului din contul 711.

Se observa incidenta fiscala a fenomenului de stocaj al costului.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cost de productiecosturimaterialecheltuielifurnizorivenituri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Mai 2011


Votati articolul "Studiu de caz: Determinare cost de productie":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 54 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Alte articole publicate in data de 31 Mai 2011 ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X