Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Examen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvate

Data actualizarii: 07 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Examen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvate
examen consultant fiscalteste consultant fiscalExamen Consultant Fiscal 2024

Va reamintim ca CCF organizeaza examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in sistem online in data de 9 noiembrie 2024. Inscrierea la examen si depunerea documentelor aferente se fac exclusiv online, in perioada 30 septembrie 2024 – 18 octombrie 2024,  pe site-ul www.ccfiscali.ro – sectiunea EXAMEN.
 
Examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal este esential pentru validarea competentelor profesionale, cresterea credibilitatii si asigurarea conformitatii cu legislatia in vigoare. Va garantam ca nu veti avea niciun fel de emotii la examenul pentru obtinerea calitatii de consultant fiscal, organizat anul acesta! Il veti promova fara probleme! 

Atuul dvs. il constituie lucrarea Examen Consultant Fiscal 2024 – o culegere cu 140 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva.
 
Intelegeti astfel rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, va familiarizati totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, capatati acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen!  

In randurile urmatoare va prezentam 5 teste-grila care sunt exact in genul celor care se dau la examen!

Examen Consultant Fiscal 2024: 5 teste-grila rezolvate

1. Cheltuielile inregistrate de un contribuabil platitor de impozit pe profit ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt:
a) nedeductibile la calculul impozitului pe profit;


b) deductibile in limita a 1.500 lei inmultita cu valoarea ramasa neamortizata;
c) deductibile in limita venitului realizat;
d) deductibile la calculul impozitului pe profit, fiind considerate cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Raspuns: d)

Conform art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14).
La pct. 29 din Normele metodologice, se prevede ca:

“(1) In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
(2) Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.”

2. Impozitul datorat pe veniturile din dividende obtinute din Romania de un nerezident persoana fizica, in conformitate cu Titlul VI din Codul fiscal, se calculeaza prin aplicarea cotei de:
a) 8% asupra veniturilor brute din dividende;
b) 10% asupra veniturilor brute din dividende;
c) 16% asupra veniturilor brute din dividende;
d) este scutit de impozit in Romania.

Raspuns: a)

Conform art. 224 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe dividende datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
b) 8% pentru veniturile din dividende prevazute la art. 223 alin. (1) lit. a);
ART. 223 - Venituri impozabile obtinute din Romania
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
a) dividende de la un rezident;

3. Venitul net anual din activitati independente determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, se calculeaza ca diferenta intre:
a) venitul brut si cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla
pe teritoriul Romaniei sau in strainatate;
b) venitul brut si cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului
brut;
c) venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri;
d) venitul brut si impozitul pe venit datorat potrivit titlului IV – Impozitul pe venit, inclusiv
impozitul pe venitul realizat in strainatate.

Raspuns: c)

Conform prevederilor de la art. 68 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

4. In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cifra de afaceri neta inseamna:
a) sumele obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii dupa deducerea reducerilor comerciale acordate si a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite direct legate de cifra de afaceri;
b) veniturile realizate din activitatea de exploatare, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta;
c) sumele obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii dupa deducerea reducerilor comerciale primite, inclusiv taxa pe valoarea adaugata si alte impozite direct legate de cifra de
afaceri;
d) sumele obtinute din vanzarea de active imobilizate, dupa deducerea reducerilor comerciale acordate si a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite direct legate de cifra de afaceri.

Raspuns: a)

La pct. 8 alin. (5) din OMFP nr. 1802/2014 privind Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, avem urmatoarea definitie: “Cifra de afaceri neta inseamna sumele obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata si a altor impozite direct legate de cifra de afaceri;”

5. In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, la data intrarii in entitate, bunurile procurate cu titlu oneros se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate:
a) la cost de achizitie;
b) la cost de productie;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii;
d) la valoarea justa.

Raspuns: a)

La pct. 75 alin. (1) din OMFP nr. 1802/2014 privind Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:

“(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa se substituie costului de achizitie.”

Examen Consultant Fiscal 2024 - 140 intrebari grila rezolvate si explicate in detaliu

Sunt teste foarte variate, in genul celor care se dau la examen, in perfecta concordanta cu modificarile legislative consistente din ultimul timp.
Intrebarile abordeaza cu precadere teme noi , axate pe actele normative cu aplicabilitate incepand cu anul 2024: aspecte de procedura fiscala - recenta OG 31/2022, contestatii, comunicare act administrativ fiscal, prescriptie, SAF-T etc., cat si de fiscalitate - TVA, impozit micro, impozit profit, impozit nerezidenti, e-Factura. Click AICI pentru 140 intrebari grila rezolvate >>





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X