email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile reducere financiara

reducere financiaratvacodul fiscalfurnizoriclienti
Problema:
O societate comerciala acorda o reducere financiara de 3% , ulterior intocmirii facturii (factura a fost intocmita in anul 2010), reducerea se acorda in urma negocierii si intocmirii unui ac aditional la contract, mai exact in mai 2011 (dupa aprobarea situatiilor financiare).
 Care sunt inregistrarile si care este tratamentul fiscal? Cheltuiala este deductibila fiscal la calculul impoitului pe profit si daca are TVA? Este corecta inregistrare prin clasa 6xx sau trebuie prin 117?

Solutie:
In conformitate cu prevederile de la pct. 51 alin. (4) din OMFP 3055/2009  reglementari contabile cu directivele europene modificat prin OMFP 2689/2010:

"4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii. In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului."
 
Potrivit pct. 51 alin. (5) si alin. (6) din OMFP 3055/2009  reglementari contabile cu directivele europene, reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
 
a)rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
 
b)remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
 
c)risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
 
Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
 
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").
 
La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Se intelege ca, reducerile de pret pot fi de doua tipuri si anume: comerciale si financiare. in categoria celor comerciale se incadreaza: rabaturile, remizele si risturnele. Acestea sunt reduceri care au ca scop stimularea vanzarii cantitative a produselor companiei, pe seama scaderii veniturilor privind cifra de afaceri. Chiar daca veniturile aferente unei vanzari scad, compania mizeaza pe cresterea numarulu de comenzi si implicit a valorii totale a cifrei de afaceri. Reducerea financiara, scontul, se ofera pentru plata inainte de termen a datoriilor si are ca scop incasarea mai rapida a creantelor sau incasara acestora printr-un canal agreat in special de catre furnizor. Spre exemplu: plata prin ordin de plata, in cazul in care furnizorul si clientul au sediile in localitati diferite si pentru incasarea creantei in numerar, furnizorul trebuie sa cheltuiasca prea mult ca tranzactia respectiva sa fie profitabila.
Este necesar ca in contabilizarea reducerilor sa se faca distinctia clara intre reducerile comerciale si cele financiare.
 
Din enuntul formulat de dumneavoastra nu rezulta foarte clar despre ce fel de reducere este vorba, daca se refera la cifra de afaceri este o reducere comerciala si se inregistreaza pe seama conturilor 609 respectiv 709, in situatia in care este vorba despre un scont atunci se inregistreaza pe seama conturilor 667 respectiv 767.
 
Din punct de vedere fiscal, avand in vedere si cele mentionate mai sus, cheltuielile sunt deductibile fiscal, daca sunt aferente realizarii unor venituri impozabile, din punct de vedere al impozitului pe profit.
 
Din punct de vedere al TVA, art. 138 lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca baza de impozitare se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
 
In acest sens, punctul 20 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.
 
In concluzie, avand in vedere ca ati depus situatiile financiare pentru anul 2010 inregistrarea in contabilitate se va face pe seama conturilor de venituri si cheltuieli, in anul curent astfel:
 
a) pentru reduceri comerciale :
 
4111 "Clienti"       %                             (minus)
 
                        4427 "Tva colectata"
 
                        709 "Reduceri comerciale acordate"
 
b) pentru reduceri fianciare:
 
% 4111 "Clienti" %                        
 
4427  "Tva colectata"
 
     667 "Cheltuieli privind sconturile acordate"

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere financiaratvacodul fiscalfurnizoriclienti

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Iunie 2011


Votati articolul "Inregistrari contabile reducere financiara":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 23 Iunie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X