email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordare discount la livrare intracomunitara de bunuri. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste impozitul pe profit si TVA-ul?

Acordare discountimpozit pe profitTVAlivrare intracomunitarasumereducerecreditevidenta contabila

O societate factureaza o livrare de marfa catre un client din UE. Pe factura se mentioneaza ca, daca plateste la 15 zile de la data emiterii, se acorda un discount financiar 3%.

1. Este obligatoriu ca firma sa aiba contract semnat de ambele parti? Sau este suficienta mentiunea de pe factura in ce priveste deductibilitatea discountului acordat?

2. Dupa acordarea discountului financiar, firma e obligata sa emita credit-note (factura storno) si sa declare in Declaratia 390?

In aceasta situatie, este recomandabil sa aveti un contract incheiat cu o clauza distincta in acest sens. Totusi,  in situatia in care comanda este onorata de client in termen de 30 de zile de la lansare, consider ca este suficienta si  oferta de pret in care s-a  inscris  aceasta conditie de acordare a reducerii financiare.

          Avand in vedere faptul ca reducerea nu se acorda la emiterea facturii,  dupa ce aveti dovada indeplinirii conditiei de acordare a  reducerii, trebuie emisa o factura de stornare pentru suma reprezentand reducere. Factura de stornare utilizata in Romania este echivalenta cu documentul "Credit note" utilizat de catre partenerii externi. Documentul "Credit note" nu este recunoscut de legislatia fiscala din Romania, fiind un document reglementat doar d.p.d.v. contabil, prin O.M.F.P. nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile, dar in alt context decat cel al operatiunii de livrare intracomunitara.

Totusi, pentru recunoasterea de catre partenerul extern, documentul emis poate fi denumit "Credit note" conform prevederilor art. 155 "Facturarea" alin.  (2) din Codul fiscal " Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca si o factura.". Spre deosebire de factura de stornare care se emite cu semnul minus pentru suma acordata drept reducere, in documentul "Credit note" , valoarea se inscrie fara semnul minus, cu mentiunea "reducere financiara factura nr. /data , art. 138 lit. c) Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal". Prin art.  138 lit. c) se reglementeaza ajustarea bazei de impozitare   " c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;".
 
          Valoarea reducerii comerciale trebuie inregistrata cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si raportata corespunzator atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143  alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal", cat si prin declaratia informativa cod 390, cu simbolul L, la echivalentul in lei determinat prin utilizarea aceluiasi curs valutar la care s-a efectuat inregistrarea facturii de livrare a bunurilor.

Inregistrarea contabila, inregistrarea fiscala si raportarea operatiunii se efectueaza pentru perioada fiscala in care are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA, de exemplu in luna iunie 2015, pentru o livrare de bunuri efectuata in data de 20 mai 2015 a carei contravaloare se incaseaza in data de 2 iunie 2015, caz in care documentul "Credit note" se emite cu data de 2 iunie 2015.

          In concluzie, desi reducerea acordata nu este de natura comerciala, fiind de natura financiara, este recomandabil sa  emiteti documentul respectiv  si  sa raportati  valoarea acestuia  pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA.  "Credit note" va este util si ca document justificativ pentru inregistrarea in evidenta contabila a reducerii acordate.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Acordare discountimpozit pe profitTVAlivrare intracomunitarasumereducerecreditevidenta contabila


Data aparitiei: 18 Mai 2015

Votati articolul "Acordare discount la livrare intracomunitara de bunuri. Ce tratament fiscal se aplica in ce priveste impozitul pe profit si TVA-ul?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X