Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reducere financiara. Conditii de recunoastere discount

Data actualizarii: 08 Martie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 3055/2009reducere comercialafactura discount


Prin cele ce urmeaza, vom identifica metodele de recunoastere a unei reduceri comerciale prin comparatie cu cea financiara.

Pornim astfel de la situatia in care, pentru facturi de discount primite in luna ianuarie, solutia a fost tratarea acestora ca o reducere comerciala, inregistrarea fiind astfel in luna decembrie.

In schimb, in cazul in acre reducerea este financiara, discountul se trateaza ca un venit al perioadei, inregistrat in ianuarie a.c. si impozitat in 2013.

Solutia consultantului:

Sconturile de decontare sint reduceri financiare acordate pentru achitarea datoriilor inainte (anticipat) de termenul normal de exigibilitate, asa cum este prevazut la art. 51 alin. (6) din Reglemenarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 .
 
Scontul
(reducerea financiara) este consecinta efectuarii unor plati anticipate de catre client, astfel incit si furnizorul sa obtina un avantaj ca urmare a incasarii inainte de scadenta, si nu se refera la plata efectuata la termen (la exigibilitate), care este, oricum, o obligatie contractuala.

De fapt, putem spune ca un scont financiar primit reprezinta o "dobinda" acordata de furnizor ca urmare a platii anticipate de catre client.
 
Daca discountul primit de dvs se refera la o plata efectuata inainte de termen, atunci reducerea respectiva va fi tratata ca o reducere financiara, inregistrindu-se venitul financiar (cont 767) la data primirii facturii.

Daca discountul primit este doar pentru achitare la termen (care, asa cum am aratat, este oricum o obligatie stabilita prin contract si nu confera furnizorului nici un fel de facilitate), atunci reducerea nu poate fi tratata ca una financiara, iar tratamentul contabil va fi cel prezentat in raspunsul anterior.
 
Asadar, este foarte important de stabilit momentul platilor efectuate de dvs: la termenul normal (contractual) sau inainte de scadenta normala, pentru a se stabili natura corecta a discountului: comercial sau financiar.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X