In studiul de caz urmator, o firma achizitioneaza la 30.06.2014 materiale de la o societate dintr-un alt stat UE. Factura a fost emisa cu TVA, insa firma romana descopera ca firma straina nu e inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Se plateste factura cu TVA, dar nu se inregistreaza TVA deductibil. Se comunica acest fapt firmei straine si se inregistreaza materialele ca si cand nu sunt purtatoare de TVA.
In data de 01.08.2014, se primeste de la firma straina o factura de discount cu valoarea TVA achitata la prima factura (la care s-a aplicat din nou TVA) cu mentiunea ca acum s-au inregistrat in ROI.
Vom vedea astfel acre sunt inregistrarile contabile si implicatiile fiscale.
Corect era ca factura din 30.06.2014 sa o inregistrati : 301 = 401 cu valoarea totala a facturii, incorporand TVA in valoarea stocului ca pe oirice alta taxa nerecuperabila.
Factura din 01.08.2014 este incorect intocmita de firma din Italia, ea netrebuind sa contina TVA daca ambele firme sunt inregistrate in ROI.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Factura din august o veti inregistra ca pe orice reducere comerciala primita ulterior facturii :
401 = 609 cu suma totala de pe factura cu plus
sau
609 = 401 cu suma cu minus (daca sistemul dvs. informatic nu va permite 609 pe credit)
Daca factura contine o reducere financiara (este acordata pentru ca plata s-a facut inainte de scadenta) atunci veti inregistra : 401 = 767
Niciuna din cele 2 facturi nu vor fi mentionate in declaratia recapitulativa 390VIES.
In decontul de TVA le veti trece la randurile de achizitii scutite de taxa.
Pe viitor atrageti atentia firmei din Italia ca facturile emise de ea trebuie sa fie intocmite fara TVA iar la primirea lor dvs. veti inregistra taxare inversa.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro