Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reducere financiara. Ce tratament contabil aplicam?

Data aparitiei: 28 Aprilie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
reducere financiaradiscount financiartratament contabilfacturarecontractimpozitare


Pentru o firma care a incheiat un contract cu un client, au fost facute urmatoarele precizari legate de modalitatea de plata:

- plata la 30 zile;
- pentru plati in termen de 15 zile se va acorda un discount financiar de 2%.

In situatia in care avem urmatoarele date:

- valoare factura: 100 RON
- clientul va plati in 18 zile suma de 98 RON
- clientul a aplicat cu discount financiar de 2% - 2RON
- firma va incasa in contul bancar valoarea de 98 RON.

Vom stabili daca firma mai poate aplica discountul financiar avand in vedere ca nu a platit in 15 zile conform contractului. De asemenea, avand in vedere ca firma trebuie sa faca factura de discount financiar, vom vedea ce impact fiscal va avea acest lucru asupra cheltuielilor si a TVA-ului, precum si daca aceste cheltuieli sunt deductibile si daca se mai poate deduce TVA-ul.

In situatia in care cumparatorul nu  a efectuat plata in termen de 15 zile de la data livrarii, furnizorul nu mai este indreptatit sa acorde o reducere comerciala ulterioara livrarii deoarece nu este indeplinita clauza respectiva din contractul de vanzare - cumparare de achitare a facturii in termen de 15 zile de la livrare. Astfel, nu mai este permisa  incadrarea cheltuielii inregistrate in categoria cheltuielilor deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal (profit impozabil sau pierdere fiscala).
 
In ceea ce priveste TVA, trebuie retinut faptul ca reducerea financiara nu afecteaza baza de impozitare a TVA asa cum este afectata in cazul reducerilor comerciale acordate.  Practic, prin acordarea unei reduceri comerciale ulterior prestarii serviciilor sau livrarii bunurilor  are loc ajustarea bazei de impozitare a TVA facturate initial, la momentul livrarii. Deoarece este de natura financiara, operatiunea prezentata de dvs. nu se incadreaza  in prevederile art. 138,Ajustarea bazei de impozitare"  lit. c) din Codul fiscal.

Conform acestui articol,  baza de impozitare a TVA se reduce  " in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;". Spre deosebire de  reducerea comerciala acordata care se inregistreaza in evidenta contabila prin intermediul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" , reducerea financiara se inregistreaza prin formula contabila de mai jos, fara  a afecta TVA:

667                                    = 4111                 2 lei
"Cheltuieli privind               "Clienti"
sconturile acordate"

     Acordarea reducerilor financiare de natura sconturilor dupa livrarea bunurilor/prestarea serviciilor  nu are ca efect reducerea bazei de impozitare a TVA, motiv pentru care, baza de impozitare a TVA aferenta bunurilor livrate ramane nemodificata.  In acest caz, pentru reducerile financiare acordate, furnizorul/prestatorul nu trebuie  sa emita factura. Practic, reducerea financiara se acorda la soldul debitor al contului 4111 format din baza de impozitare TVA si TVA.

    Sconturile sunt recunoscute drept reducerile financiare  acordate de furnizor/prestator pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate. Spre deosebire de reducerile comerciale  care au legatura cu livrarea de bunuri/prestarea de servicii, reducerile financiare nu au legatura cu aceste operatiuni din sfera de aplicare a TVA deoarece au legatura numai cu decontarea contravalorii  bunurilor livrate/serviciilor  prestate. Din acest motiv, reducerile financiare nu se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 394.
 
Acordarea reducerilor financiare afecteaza doar impozitul pe profit la furnizor  deoarece reprezinta cheltuieli ale perioadei in care se acorda (ipotetic aprilie 2014), indiferent de perioada la care se refera (ipotetic, livrarea s-a efectuat in martie 2014).  

In acest sens, aduc drept argument prevederi punctului  51 alin. (6) din   O.M.F.P. nr. 3055/2009 "Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate....... La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate")."
 
        In situatia prezentata, reducerea financiara este acceptata d.p.d.v. fiscal  ca o cheltuiala deductibila la determinarea rezultatului fiscal numai in situatia in care se modifica, prin act aditional, conditiile de acordare a reducerii, de exemplu, la 20 de zile sau 25 zile de la livrare fata de  termenul initial  de 15 de zile.
 
        Exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile aferente marfurilor  achizitionate destinate revanzarii nu este afectata nici de acordarea de reduceri comerciale la vanzare sau ulterior vanzarii, dar nici de  acordarea de reduceri financiare. Exercitarea dreptului de deducere a TVA este conditionata doar de destinatia bunurilor catre operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile asa cum se reglementeaza prin art. 145 alin. (2) lit. a), b) si c) din Codul fiscal
. Acest drept nu poate fi exercitat daca marfurile sunt oferite gratuit unor persoane sau daca sunt destinate realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere.
 
     In concluzie, reducerea financiara se poate acorda in baza unui act aditional prin care se modifica clauza din contract. Daca aceasta conditie este indeplinita, reducerea se acorda conform intelegerii contractuale, fara a se emite o factura deoarece nu este afectata baza de impozitare a TVA.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X