Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Drepturile cuvenite salariatilor aflati in concedii medicale

Data actualizarii: 08 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Modul de calcul a drepturilor cuvenite salariatilor aflati in concedii medicale pentru sarcina si lehuzie sau concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 6 ani.

Raspuns:

Drepturile cuvenite salariatilor aflati in concediu de sarcina si lehuzie, concediu medical pentru ingrijire copil bolnav pana la 6 ani

Concediile medicale pentru maternitate se acorda pe o perioada totala de 126 de zile impartit inainte si dupa nastere in functie de optiunea persoanei beneficiare si de recomandarea medicului. Pe durata concediului medical de maternitate (pentru sarcina si lauzie) se plateste o indemnizatie al carei cuantum este de 85 % din baza de calcul prevazuta de lege la data deschiderii dreptului.

Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.

Persoana aflata in concediul pentru sarcina si lauzie nu datoreaza pentru suma ridicata ca indemnizatie de maternitate impozit pe venit si nici contributie de asigurari sociale de sanatate.

Contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta concediilor medicale se deduce ca valoare din contributia de asigurari sociale datorata de angajator (22%) si se calculeaza pentru fiecare angajat in parte prin aplicarea procentului de 6,5% la doua salarii minime brute pe economie in vigoare la data de calcul a salariilor, proportional cu perioada in care angajatul s-a aflat in incapacitate temporara de munca.

Contributia individuala de asigurari sociale (9,5%) nu se datoreaza pentru sumele reprezentand prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile asigurarilor sociale sau din fondurile angajatorului si care se platesc direct de acesta.

Prevederea potrivit carei angajatorii sunt obligati sa retina si sa vireze lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 1%, aplicata asupra salariului de baza lunar brut, pentru angajati, nu se aplica pentru perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu sunt suspendate potrivit legii. Conform Codului Muncii (Legea nr. 53/2003), contractul individual de munca se considera suspendat de drept pe perioada concediului de maternitate. In consecinta pe perioada concediului de maternitate nu se retine nici contributia de 1% din salariul de baza brut lunar pentru fondul de somaj.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X