Romania pare sa fie la adapost, in acest moment, de criza datoriilor acumulate de tarile din zona euro. In acest sens, seful BCR, Dominic Bruynseels, a declarat ca tara noastra nu ar avea de ce sa fie afectata in prezent de criza datoriilor suverane deoarece economia tarii este mult mai stabila decat acum 3 ani si ca a reusit sa ajunga la un grad mai mare de credibilitate in fata investitorilor.
In plus, potrivit declaratiilor facute de acesta, programele de redresare implementate de autoritati in ultimii doi ani si-au demonstrat eficienta pe termen lung si denota o politica solida de redresare fiscala. Prin prisma acestor rezultate bune se remarca si diferenta actuala fata de situatia din tarile care se lupta in continuare cu redresarea economiei si care nu reusesc sa atraga investitori.
Agentia de rating Fitch a oferit recent Romaniei statutul de investment grade, fapt care arata ca finantele publice sunt solide si ca nici deficitul de cont curent nu mai prezinta probleme. In consecinta, investitiile straine sunt intr-o crestere continua.
Helmuth Karl Hintringer, vicepresedinte executiv si CFO la aceeasi banca, este de parere ca ar trebui ca autoritatile romane sa fie in continuare prevazatoare: "Ce ar trebui sa facem acum e sa punem fire-wall-uri in jurul nostru. Nu te poti izola de evenimentele internationale, dar trebuie sa incerci sa fii cat mai puternic".
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Potrivit reprezentantilor BCR, numarul creditelor va incepe sa creasca abia la inceputul anului viitor cand romanii vor avea din nou garantia unor cresteri salariale. In 2011, pana in acest moment, circa 30% din creditele acordate la inceputul anului sunt refinantari, dar se considera ca in perioada urmatoare, numarul acestora se va reduce. In continuare insa cresc creditele neperformante, insumand 17,9% din portofoliu, in vreme ce costurile de risc ale bancii erau de 488 milioane de lei in trimestrul al doilea.