Valabil la 19.08.2011
Cum va proceda o societate in cazul in care detine un contract de leasing financiar (ultima rata este valoarea reziduala) pentru o perioada de 4 ani si care, aflandu-se in anul trei, doreste ca o alta societate sa preia acest contract? Care sunt aspectele contabile care privesc situatiile in care se afla cele doua societati, atat societatea care preda contractul, cat si societatea care preia acest contract? Ce inregistrari contabile vor fi facute in aceste doua situatii?
Se presupun urmatoarele date:
- sold cont 167 - 5.000 lei
- valoare masina in 2133 – 20.000 lei
- amortizare masina pana la data cesiunii (inclusiv luna in care s-a cesionat) – 10.000lei
La cedent, se vor efectua urmatoarele inregistrari contabile:
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- scoaterea mjlocului fix din evidenta:
% = 2133 20.000
2813 10.000
167 5.000
6583 5.000
Daca cesiunea a presupus si plata unui pret se mai efectueaza inregistrarea contabila:
4111 = %
7583
4427
Inregistrari contabile la firma cesionara:
2133 = % 20.000
2813 10.000
167 5.000
462 diferenta dintre valoarea ratelor achitate conform contractului de leasing si amortizare sau suma ce se va plati cedentului conform contract de novatie
Din punct de vedere fiscal:
2. Referitor la cedarea prin novatie fara contrapartida - tratamentul fiscal al cheltuielii cu diferenta ramasa neamortizata este intepretabila, astfel:
a) daca cedarea contractului de leasing reprezinta act anormal de gestiune (de exemplu cedarea contractului persoanelor afiliate, fara plata), nedeductibilitatea cheltuielilor cu scoaterea din evidenta a mijlocului fix este evidenta. Art. 21 alin. (1) din Codul fiscal recunoaste cheltuielile numai daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile
b) daca cedarea contractului de leasing a fost determinata de situatia financiara precara, (imposibilitatea de a mai plati ratele) respectiv s-a urmarit in exclusivitate interesul societatii, se considera ca aceste cheltuieli sunt deductibile In situatii fortuite, cum ar fi incapacitatea de plata, societatea fiind in imposibilitatea de a mai plati ratele scadente, cesionarea contractului fara plata sau sub valoarea neamortizata ramasa este inevitabila. Mai mult, daca cesionarea in aceste cazuri nu a urmarit interesul unor terti deductibilitatea valorii ramase este si mai evidenta.
In cazul novatiei se recomanda ca, pentru a fi deductibila cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata - reflectata in contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital" la calculul impozitului pe profit, cesionarea sa aiba in contrapartida un venit minim. Nu conteaza cuantumul acestui venit (mai mic sau mai mare decat valoarea ramasa neamortizata) - pentru deductibilitate cheltuielii este suficient sa se inregistreze un venit.